Életmód

Álmatlanság – Az ébredés traumája, a trauma ébredése

Mit történik, ha nem tudunk aludni, ha felébredünk?

Szervezetünk elalvás után csökkenti belső magjának hőmérsékletét, így a nemalvás egyik oka a belső tűz állapot, pl. nyári hőség vagy túlpörgetettség idején. Ez a belső hő jellemezheti a változókort is, és azt az állapotot is, amikor későn olyasmit eszünk, ami miatt az emésztőtűz tovább lobog, májunkat is munkára késztetve.
A kínai medicina szerint szerveink meghatározott napszakokban a legaktívabbak. Ez a szervóra bölcsessége, ami könnyen visszaigazolásra találhat bennünk is. 21:00-23:00 között az ún. hármas melegítő aktív, ami nagyjából a hormonrendszerünket jelenti, megemeli a belső hőmérsékletet, megnyugtat, elálmosít minket. 23:00-01:00-ig az epehólyag aktív. (ekkor történik a legtöbb eperoham) 01:00-03:00 között a májunk, 03:00-05:00 a tüdő aktív.
Máj-tüdő időben ébredni tán a leggyakoribb, a legidegesítőbb. Aggódunk, hogy fáradtak leszünk holnap, valamit elrontunk, hibát vétünk stb. Úgy érezzük, valamit elvettek tőlünk, valami elromlott, bujkál bennünk, aggódunk a nyomasztó gondolatok miatt. Sok ember ilyenkor rákeres valami nyugtatóra és altatóra, bosszankodik, vagy traumaként éli meg, hogy a teste külön utakon jár.
Pedig nem is biztos, hogy ez baj.
A máj transzformál, méregtelenít testileg és érzelmileg. Ha épp sok a változás, sokmindent kell feldolgoznunk, akkor azzal van elfoglalva. Akkor teszünk jól, ha könnyítjük a munkáját. Szólni fog, mit akar vagy nem akar már feldolgozni, legyen az pacalpörkölt, cukor vagy koffein. A tüdő pedig maga a lélegzetünk, nem lehet elválasztani a szívtől. Érzi a rá nehezedő terhet, legyen az neheztelés, harag, bánat, szomorúság, gyász. Szólni fog, hogy szeretne megkönnyebbülni.
Megébredhet a fenti okokból bárki bármilyen életkorban, de az életközépi válság egyik leggyakoribb kezdő tünete is az ébredés. Ezt is csak bajként szoktuk érzékelni, pedig az életközép a Lélek ébredése kipipált szerepeink után. Az életközépi válság, az uránuszi fordulat szabadulási lehetőség a minták, traumák fogságából. Igazibb, önazonosabb létért kiált.
A Föld mágneses mezejében napszakonként változik a prána mennyisége összefüggésben a Nap sugarainak beesési szögével. Legsűrűbb a hajnali órákban, 3-6 óra között. Ez egyben a tudatosságunk emelésére legmegfelelőbb időszak. Úgy nevezzük ezeket az órákat, hogy „Amrit Vela”, vagyis az öröklét nektárja. Ezek a nektár órák, miben lelkünk édes természete megízlelhető. Érdekes egybeesés, hogy ebben az időszakban dobálja ki a tudatalatti a negativitást, a fel nem dolgozottat, a traumákat. És maga az álmodási folyamat is lehet újra traumatizáló.
Tudatunk tápláléka, a prána egyben tudatosságunk mértékegysége, záloga. Nagyon finom szub-atomikus energia, amire fókuszálva, gondolva elkezdhetjük irányítani. Ahol a figyelem és a tudatosság, ott mutatkozik fejlődés, növekedés, manifesztáció.
Nem biztos, hogy az alvást kell erőltetni, de többféleképpen is ki lehet használni ezt az időszakot:
  • mindegy mi a meditációd, mi a mantrád, használd, zengesd, akár az ágyban fekve, kelj fel, gyakorold, amit már megtanultál
  • írj álomnaplót, rögtön megébredés után
  • jegyezd fel a testi tüneteket, a dátumot, az évszakot, az évet, és tekintsd át magadban mi történt ugyanekkor 3 hete, egy éve, mikor szakítottál, féltél, váltál, gyászoltál és így tovább
  • fordulj bátran segítségért, mert őrületesen kreatív az ember, nem fog mindenre választ adni egy test-lélek szótár vagy leírt lelki ok
  • higgyünk a teremtés jóindulatában, ilyenkor mindig le lehet vedleni valamit, lehet fejlődni, remek módszer lehet a személyiségfejlesztés mint folyamat ilyenkor: kineziológia, kundalini jóga, családfelállítás
Jómagam rettenetesen sokat kínlódok azzal, hogy az emberek vegyék komolyan az érzéseiket, a traumáikat. Tulajdonképpen ez sokkal hosszadalmasabb folyamat, mint maga a terápia. Ne magunkra húzzuk, hanem vegyük számításba. Nincsen nagy, és nincsen kicsi, a sajátunk van. Az ébredés és az önfelfedező képességünk az igazi jógiság.
” A hajnali szellő titkot rejt, ne menj vissza aludni! Kérd azt, amire igazán vágysz, ne menj vissza aludni! Az emberek ki-be járnak a két világ kapuján. Az ajtó kerek és nyitva áll. Ne menj vissza aludni!” (Rumi)
Hasonló tanulnivalók és összefüggések is várnak a hatha jóga (nem csak oktató) képzésen.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

A kundalini jóga segít a függőségek leküzdésében

Emberi világunkban nagyon gyakoriak a függőségek. Ez valójában természetes, csak a függőség tárgyát kell jól megválasztani. Ha nem vagyunk függők a dohányzástól, evéstől, ivástól, vagy kábítószerektől, akkor is lehetünk függők érzelmileg, pl. társfüggőség, megfelelési kényszer, teljesítménykényszer, munkamánia stb. formájában.

Hormonrendszerünket vizsgálva az irányítóközpont területén találjuk meg az egyensúlytalanság forrását, így a tobozmirigy, agyalapi mirigy tréningezése a legfontosabb.

A kundalini jógában nagyon sok gyakorlatot és meditációt találunk, melyek a fenti mirigyekre hatnak. Ezért kiváló mindenki számára, de különösen hatékony a kábítószer-függőség, mentális betegségek és fóbiás állapotok rehabilitációs erőfeszítéseiben.

Az emberi szokások mintázata beállítható vagy megtörhető egy 40 napos ciklus alatt.  A mélyebben beépült minták javítása hosszabb időt vehet igénybe (90, 120. vagy 1 000 napot).

Dr. Máté Gábor maga is gyakorolja a kundalini jógát, és terápiás munkájába is beemelte, mint eszközt a függőségek gyógyítására. Budapesti csoportja a Beyond Addiction.

https://youtu.be/i1HWUz7K720

Dr. Máté Gábor magyarázata a kundalini jógáról:

„El tudod magyarázni az olvasóknak, hogy mi is az a Kundalini jóga, és hogyan tud segíteni nekik abban, hogy jobb életet éljenek?

A Kundalini jóga egy dinamikus rendszer, ami a légzést, a mozgást, a nyújtózkodást, a pozitúrákat, a mudrákat (kéztartások), a látás összpontosítását, a szent hangok és ritmusok használatát, a relaxációt és meditációt ötvözi. Arra fejlesztették ki, hogy kiterjessze a tudatunkat és életerőnket, erősítse a megérzéseinket, a belső öröm kialakítására és önmagunk igaz természetének megtapasztalására ösztönöz. Integrálja az elmét, a testet és a szellemet.

A Kundalini arra az energiaáramlásra és tudatra utal, ami mindannyiunkban létezik, és amit jógagyakorlatok segítségével fejleszthetünk. A kundalini jóga segít a rugalmasság és az erő kialakításában, egyensúlyt hoz a hormonális és az immunrendszerbe, növeli az idegrendszer alkalmazkodóképességét, fejleszti a reakcióképességünket, a stabilitásunkat és az elménk és érzelmeink tisztaságát. Segíthet a szorongás és depresszió csökkentésében, javítja az alvás minőségét és enyhíti a poszt-traumatikus stressz szindróma tüneteit. Tehát a stressz ellenszere.

A kundalini jóga a légzési gyakorlatok, a jógagyakorlatok és meditációs gyakorlatok igen széles tárházát biztosítja, ezért jól lehet alkalmazni egy sor különleges egészségügyi probléma kezelésében, mint amilyen például a függőség.”

(Sárosi Péter / drogriporter cikkéből)

A kundalini jógát keresd az órarendben/eseménynaptárban!

Mi is a Yogi Bhajan féle kundalini jóga?

Az a kundalini jóga, amit az órarendben találsz, a Yogi Bhajan féle tanításokra támaszkodik, azt követi változatlan formában. Nem azonos sem a tibeti kundalini jógával, sem más kundalini ébresztő technikával.

A kundalini-emelő technikáktól sokan félnek, mert az avatatlan szem az utóbbi időben a pszichózisok melegágyaként tekint rá. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Yogi Bhajan egy olyan módszert tanított, ami egy finom átmenet a hatha jóga mozgásrendszerétől a finomtestek jógájába és a hangok jógájába. (Nada jóga). Yogi Bhajan a rendszert a vízöntő kor jógájaként tanította, amikor nem kell közvetítő, nem kell guru, mindenki egyénileg kapcsolódik a belső mesterhez.

A kundalini kriyákat és meditációkat nem az éppen oktató tanár találja ki vagy rendezi kedve szerint sorba. Hiszen a gyakorlás ereje abban is rejlik, hogy meghatározott sorrendben dolgozik, és „nem engedi”, hogy elválasztódjon a durva és finom fizikai gyakorlás, a pranayama, a mantra, az ima.

A hatha jógában a legtöbben csak ászanáznak, és elhagyják a többit, vagyis az energia megélénkül, de nem kap célt, irányt.
A kundalini jógában a gyakorlás azért kötött és biztonságos, mert először tisztítja a testet, az elmét és a gyakorlás eredményét dolgozza fel minden sejt, a mirigyrendszer és szándéka szerint a lélek vezérelte személyiség javára. Így áthidalja az emberi tulajdonságok és az ember lelki törekvése közötti szakadékot.

A jógastílus kapcsolódik a szikh hagyományhoz is. Ez az észak-indiai népcsoport határvédő katonai szolgálatot is ellátott. Ez viszont nem zárta ki a lelki életből, sőt.

Így alapvető elvárás volt, hogy az embernek igenis szüksége van egy határozott belső tengelyre, mert a szív erre tud igazán támaszkodni. Az elvekre, hogy az állóképessége, a munka és a közösségi lét támasztja meg az embert. Az emberi individuum, nemesség alapvető értékek az életben.
Természetesen lélekközpontú maga a gyakorlás is, amivel nem csak a fizikai testre hathatunk, hanem a finomtestekre is. Egy szikh tradíció, ahol minden nő hercegnő, és minden férfi oroszlán.

A kundalini jóga folyamatosan emlékszik a mindent átható intelligenciára, szellemre, legyen teremtő, fenntartó vagy támogató, legyen az személyes vagy személytelen. „Nem engedi”, hogy elválasztódjon az ima és a fizikai gyakorlás. Ereje pont abban rejlik, hogy igyekszik áthidalni az emberi határok és az ember lelki törekvése közötti szakadékot. Remek tanítás a nőies és férfias erőről és szakralitásról.

A szikh felfogás nem kéri, hogy tartsd oda a másik orcádat is. Máshogy csinálja. Ezért az üzenetért is nagyon szerethető. Hiszen a modern ember is több fronton harcol, helyt kell állnia a családi életben, és a munkaerő piacon. Ha őszinte, akkor nem mondhatja azt, hogy a siker nem fontos, de kitűzheti célként a nemességet. 

A kundalini órán nem ászanákkal (kitartott pózok), hanem időre végzett kriyákkal (mozgássorok) dolgozunk. A mantrák gurmukhi (gurbàni) nyelven szólalnak meg.

Jellemző a kundalini energiát emelő tűzlégzés használata. A mantrákat nem csak elkülönítve, hanem mozdulatokba építve gyakoroljuk. A finomtesttel dolgozunk. Mindenkinek kiemelten ajánlom, akinek az önbizalmával, szilárd belső tengelyével, önképviseletével, határai kijelölésével van dolga.

Kulcsszavak: blokkoldás, lelkierő, kitartás, „átmenni rajta”. Az önérzettől a szívig.

Az óra felépítése általában: nyitó mantrák – kriyasor – relaxáció – meditáció – záró mantra

Aki szeretné kipróbálni, figyelje a kundalini workshopokat, jógaórákat az eseménynaptárban, vagy keressen!

Oktatód Boltos Emőke (Radha Pritam Kaur) lesz.

Kismamajóga és szüléstámogató kurzus 2023. ŐSZ

🍁 Augusztus 31-én indul a 2023 ŐSZI kismamajóga és születéstámogató csoportunk, várunk szeretettel!🍁

Ez egy tematikus foglalkozássor, ahol a testmozgás mellett sok támogatás vár! Lesz testi-lelki megerősítés, hangtálas relaxáció, gyógynövények és dúla is meglátogat minket!
Jelezzetek, ha jönnétek, és felveszünk Messenger csoportunkba is a heti randik szervezéséhez!
Az alkalmak csütörtökönként lesznek 16:45~18:00 (kb. 75 perc)
🌷Tematika:
I. ismerkedés/jóga
II. Jóga/ Ellazulás relaxációban
III. jóga/ Kismamák és illóolajok/illatos relax
IV. jóga/ Testi és mentális alkatunk a várandósság és a szülés alatt, pár gondolat a hasizom szétnyílásáról
V. Szüléstámogatás természetesen, a DÚLA – beszélgetés a dúlával
VI. jóga / A medencefenék megerősítése, tornája
VII. jóga/ Vezetett meditáció – Kapcsolatfelvétel méhünkkel és a babával
VIII. jóga/ Légzés a várandósság alatt és a vajúdás során
IX. jóga/Mi segíthet még egy jobb szülésélményhez? – beszélgetés
X. Jóga/ Önbizalom erősítés relaxációban
XI. Jóga/ Illóolajok, természetes gyógymódok babáknak, a baba alkata

Témacsere lehetséges, egy alkalom 3 főtől érvényes, a dátumokban lehetséges csúszás, aszerint, ami többeknek jó!

Várlak szeretettel: Boltos Emőke +36703380787