Életmód

A kundalini jóga segít a függőségek leküzdésében

Modern kultúránkban nagyon gyakoriak a függőségek. Ha nem vagyunk függők a dohányzástól, evéstől, ivástól, vagy kábítószerektől, akkor is lehetünk függők érzelmileg, pl. társfüggőség, megfelelési kényszer, teljesítménykényszer, munkamánia stb. formájában.

Hormonrendszerünket vizsgálva az irányítóközpont területén találjuk meg az egyensúlytalanság forrását, így a tobozmirigy, agyalapi mirigy tréningezése a legfontosabb.

A kundalini jógában nagyon sok gyakorlatot és meditációt találunk, melyek a fenti mirigyekre hatnak. Ezért kiváló mindenki számára, de különösen hatékony a kábítószer-függőség, mentális betegségek és fóbiás állapotok rehabilitációs erőfeszítéseiben.

Az emberi szokások mintázata beállítható vagy megtörhető egy 40 napos ciklus alatt.  A mélyebben beépült minták javítása hosszabb időt vehet igénybe (90, 120. vagy 1 000 napot).

Dr. Máté Gábor maga is gyakorolja a kundalini jógát, és terápiás munkájába is beemelte, mint eszközt a függőségek gyógyítására. Budapesti csoportja a Beyond Addiction.

https://youtu.be/i1HWUz7K720

Dr. Máté Gábor magyarázata a kundalini jógáról:

„El tudod magyarázni az olvasóknak, hogy mi is az a Kundalini jóga, és hogyan tud segíteni nekik abban, hogy jobb életet éljenek?

A Kundalini jóga egy dinamikus rendszer, ami a légzést, a mozgást, a nyújtózkodást, a pozitúrákat, a mudrákat (kéztartások), a látás összpontosítását, a szent hangok és ritmusok használatát, a relaxációt és meditációt ötvözi. Arra fejlesztették ki, hogy kiterjessze a tudatunkat és életerőnket, erősítse a megérzéseinket, a belső öröm kialakítására és önmagunk igaz természetének megtapasztalására ösztönöz. Integrálja az elmét, a testet és a szellemet.

A Kundalini arra az energiaáramlásra és tudatra utal, ami mindannyiunkban létezik, és amit jógagyakorlatok segítségével fejleszthetünk. A Kundalini jóga segít a rugalmasság és az erő kialakításában, egyensúlyt hoz a hormonális és az immunrendszerbe, növeli az idegrendszer alkalmazkodóképességét, fejleszti a reakcióképességünket, a stabilitásunkat és az elménk és érzelmeink tisztaságát. Segíthet a szorongás és depresszió csökkentésében, javítja az alvás minőségét és enyhíti a poszt-traumatikus stressz szindróma tüneteit. Tehát a stressz ellenszere.

A Kundalini jóga több ezer évvel ezelőtt alakult ki Indiában. Mivel a légzési gyakorlatok, a jógagyakorlatok és meditációs gyakorlatok igen széles tárházát biztosítja, ezért jól lehet alkalmazni egy sor különleges egészségügyi probléma kezelésében, mint amilyen például a függőség.”

(Sárosi Péter / drogriporter cikkéből)

A kundalini jógát keresd az órarendben/eseménynaptárban!

Mi is a kundalini jóga?

Az egyik legősibb, mégis talán az egyetlen jógastílus, amitől sokan félnek, mert összetéveszthető mindenféle technikával, ami kundalini néven fut.

Az a kundalini jóga, amit az órarendben találsz, a Yogi Bhajan féle tanításokra támaszkodik, és nem értelmezhető anélkül a szikh hagyomány nélkül, aminek alapja, hogy ez az észak-indiai népcsoport határvédő katonai szolgálatot is ellátott. Ez viszont nem zárta ki a lelki életből, sőt.
Így alapvető elvárás volt, hogy az embernek igenis szüksége van egy határozott belső tengelyre, mert a szív erre tud igazán támaszkodni. Az elvekre, hogy az állóképessége, a munka és a közösségi lét támasztja meg az embert. Az emberi individuum, nemesség alapvető értékek az életben.
Természetesen lélekközpontú maga a gyakorlás is, amivel nem csak a fizikai testre hathatunk, hanem a finomtestekre is. Egy szikh tradíció, ahol minden nő hercegnő, és minden férfi oroszlán.

A kundalini jóga folyamatosan emlékszik a mindent átható intelligenciára, szellemre, legyen teremtő, fenntartó vagy támogató, legyen az személyes vagy személytelen. „Nem engedte”, hogy elválasztódjon az ima és a fizikai gyakorlás. Ereje pont abban rejlik, hogy igyekszik áthidalni az emberi határok és az ember lelki törekvése közötti szakadékot. Remek tanítás a nőies és férfias erőről és szakralitásról.

A szikh hagyomány nem kéri, hogy tartsd oda a másik orcádat is. Máshogy csinálja. Ezért az üzenetért is nagyon szerethető. Hiszen a modern ember is több fronton harcol, helyt kell állnia a családi életben, és a munkaerő piacon. Ha őszinte, akkor nem mondhatja azt, hogy a siker nem fontos, de kitűzheti célként a nemességet. 

A kundalini órán nem ászanákkal (kitartott pózok), hanem időre végzett kriyákkal (mozgássorok) dolgozunk.

Jellemző a kundalini energiát emelő tűzlégzés használata. A mantrákat nem csak elkülönítve, hanem mozdulatokba építve gyakoroljuk. A finomtesttel dolgozunk. Mindenkinek kiemelten ajánlom, akinek az önbizalmával, szilárd belső tengelyével, önképviseletével, határai kijelölésével van dolga.

Kulcsszavak: blokkoldás, lelkierő, kitartás, „átmenni rajta”. Az önérzettől a szívig.

Az óra felépítése általában: nyitó mantrák – kriyasor – relaxáció – meditáció – záró mantra

Aki szeretne egy csodaszép hagyományhoz csatlakozni, figyelje a kundalini jógát az eseménynaptárban, vagy keressen!

 

Kismamajóga és szüléstámogató kurzus 2023. ŐSZ

🍁 Augusztus 31-én indul a 2023 ŐSZI kismamajóga és születéstámogató csoportunk, várunk szeretettel!🍁

Ez egy tematikus foglalkozássor, ahol a testmozgás mellett sok támogatás vár! Lesz testi-lelki megerősítés, hangtálas relaxáció, gyógynövények és dúla is meglátogat minket!
Jelezzetek, ha jönnétek, és felveszünk Messenger csoportunkba is a heti randik szervezéséhez!
Az alkalmak csütörtökönként lesznek 16:45~18:00 (kb. 75 perc)
🌷Tematika:
I. ismerkedés/jóga
II. Jóga/ Ellazulás relaxációban
III. jóga/ Kismamák és illóolajok/illatos relax
IV. jóga/ Testi és mentális alkatunk a várandósság és a szülés alatt, pár gondolat a hasizom szétnyílásáról
V. Szüléstámogatás természetesen, a DÚLA – beszélgetés a dúlával
VI. jóga / A medencefenék megerősítése, tornája
VII. jóga/ Vezetett meditáció – Kapcsolatfelvétel méhünkkel és a babával
VIII. jóga/ Légzés a várandósság alatt és a vajúdás során
IX. jóga/Mi segíthet még egy jobb szülésélményhez? – beszélgetés
X. Jóga/ Önbizalom erősítés relaxációban
XI. Jóga/ Illóolajok, természetes gyógymódok babáknak, a baba alkata

Témacsere lehetséges, egy alkalom 3 főtől érvényes, a dátumokban lehetséges csúszás, aszerint, ami többeknek jó!

Várlak szeretettel: Boltos Emőke +36703380787