Álmatlanság – Az ébredés traumája, a trauma ébredése

Mit történik, ha nem tudunk aludni, ha felébredünk?

Szervezetünk elalvás után csökkenti belső magjának hőmérsékletét, így a nemalvás egyik oka a belső tűz állapot, pl. nyári hőség vagy túlpörgetettség idején. Ez a belső hő jellemezheti a változókort is, és azt az állapotot is, amikor későn olyasmit eszünk, ami miatt az emésztőtűz tovább lobog, májunkat is munkára késztetve.
A kínai medicina szerint szerveink meghatározott napszakokban a legaktívabbak. Ez a szervóra bölcsessége, ami könnyen visszaigazolásra találhat bennünk is. 21:00-23:00 között az ún. hármas melegítő aktív, ami nagyjából a hormonrendszerünket jelenti, megemeli a belső hőmérsékletet, megnyugtat, elálmosít minket. 23:00-01:00-ig az epehólyag aktív. (ekkor történik a legtöbb eperoham) 01:00-03:00 között a májunk, 03:00-05:00 a tüdő aktív.
Máj-tüdő időben ébredni tán a leggyakoribb, a legidegesítőbb. Aggódunk, hogy fáradtak leszünk holnap, valamit elrontunk, hibát vétünk stb. Úgy érezzük, valamit elvettek tőlünk, valami elromlott, bujkál bennünk, aggódunk a nyomasztó gondolatok miatt. Sok ember ilyenkor rákeres valami nyugtatóra és altatóra, bosszankodik, vagy traumaként éli meg, hogy a teste külön utakon jár.
Pedig nem is biztos, hogy ez baj.
A máj transzformál, méregtelenít testileg és érzelmileg. Ha épp sok a változás, sokmindent kell feldolgoznunk, akkor azzal van elfoglalva. Akkor teszünk jól, ha könnyítjük a munkáját. Szólni fog, mit akar vagy nem akar már feldolgozni, legyen az pacalpörkölt, cukor vagy koffein. A tüdő pedig maga a lélegzetünk, nem lehet elválasztani a szívtől. Érzi a rá nehezedő terhet, legyen az neheztelés, harag, bánat, szomorúság, gyász. Szólni fog, hogy szeretne megkönnyebbülni.
Megébredhet a fenti okokból bárki bármilyen életkorban, de az életközépi válság egyik leggyakoribb kezdő tünete is az ébredés. Ezt is csak bajként szoktuk érzékelni, pedig az életközép a Lélek ébredése kipipált szerepeink után. Az életközépi válság, az uránuszi fordulat szabadulási lehetőség a minták, traumák fogságából. Igazibb, önazonosabb létért kiált.
A Föld mágneses mezejében napszakonként változik a prána mennyisége összefüggésben a Nap sugarainak beesési szögével. Legsűrűbb a hajnali órákban, 3-6 óra között. Ez egyben a tudatosságunk emelésére legmegfelelőbb időszak. Úgy nevezzük ezeket az órákat, hogy „Amrit Vela”, vagyis az öröklét nektárja. Ezek a nektár órák, miben lelkünk édes természete megízlelhető. Érdekes egybeesés, hogy ebben az időszakban dobálja ki a tudatalatti a negativitást, a fel nem dolgozottat, a traumákat. És maga az álmodási folyamat is lehet újra traumatizáló.
Tudatunk tápláléka, a prána egyben tudatosságunk mértékegysége, záloga. Nagyon finom szub-atomikus energia, amire fókuszálva, gondolva elkezdhetjük irányítani. Ahol a figyelem és a tudatosság, ott mutatkozik fejlődés, növekedés, manifesztáció.
Nem biztos, hogy az alvást kell erőltetni, de többféleképpen is ki lehet használni ezt az időszakot:
  • mindegy mi a meditációd, mi a mantrád, használd, zengesd, akár az ágyban fekve, kelj fel, gyakorold, amit már megtanultál
  • írj álomnaplót, rögtön megébredés után
  • jegyezd fel a testi tüneteket, a dátumot, az évszakot, az évet, és tekintsd át magadban mi történt ugyanekkor 3 hete, egy éve, mikor szakítottál, féltél, váltál, gyászoltál és így tovább
  • fordulj bátran segítségért, mert őrületesen kreatív az ember, nem fog mindenre választ adni egy test-lélek szótár vagy leírt lelki ok
  • higgyünk a teremtés jóindulatában, ilyenkor mindig le lehet vedleni valamit, lehet fejlődni, remek módszer lehet a személyiségfejlesztés mint folyamat ilyenkor: kineziológia, kundalini jóga, családfelállítás
Jómagam rettenetesen sokat kínlódok azzal, hogy az emberek vegyék komolyan az érzéseiket, a traumáikat. Tulajdonképpen ez sokkal hosszadalmasabb folyamat, mint maga a terápia. Ne magunkra húzzuk, hanem vegyük számításba. Nincsen nagy, és nincsen kicsi, a sajátunk van. Az ébredés és az önfelfedező képességünk az igazi jógiság.
” A hajnali szellő titkot rejt, ne menj vissza aludni! Kérd azt, amire igazán vágysz, ne menj vissza aludni! Az emberek ki-be járnak a két világ kapuján. Az ajtó kerek és nyitva áll. Ne menj vissza aludni!” (Rumi)
Hasonló tanulnivalók és összefüggések is várnak a hatha jóga (nem csak oktató) képzésen.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy