Jóga, Relaxáció, Meditáció

A jóga számos koncepcióval az élet minden színterére kiterjedő önfejlesztő rendszer. Van egy teljesen kidolgozott logikus rendszere az ember felépítéséről, helyéről és feladatáról a világban.
Ezt a csoportos órarendi órákon nem tudjuk taglalni, de a Workshopok között megtalálod a “Mindent a jógáról “ tanfolyamot. Ezen kívül jógaoktató képzés keretében is megismerheted a teljes rendszert.

Amire a legtöbben kíváncsiak, az az eszköztár, amivel csoportos órán is dolgozunk, és ászanák, légzőgyakorlatok, koncentrációs gyakorlatok, relaxációs és meditációs technikák tartoznak hozzá.

A jógázás számtalan fizikai és mentális előnnyel bír, rövid és hosszútávon is. Pl. jobban alszunk, rendeződik a vérnyomásunk, javul a stressztűrő képességünk stb. Azt érezni, hogy egységben vagyunk, könnyűek vagyunk, ez nagyon jól jön minden időben, főleg, ha nehéz érzések uralkodnak el rajtunk.

Mozgás az élet

A WHO kutatása azt bizonyította be, hogy a fizikai fájdalmak és bántalmak több mint 70%-ban abból erednek, hogy a szervezetünk nincs rendszeresen és alaposan minden irányba átmozgatva. A jóga, fizikai szempontból, pont erre a helyzetre ajánl gyógyírt, mert ennek az ősi, de mai napig aktuális mozgás rendszernek az egyik fő célja az, hogy módszeresen és minden lehetséges irányból átmozgassa a szervezetünket. (hiv. 1)

Ezt jól kitalálták

Szintén a WHO tette közzé egy 17 éves kutatás után, hogy az emberi szervezetnek a legjobb mozgás, a szeparált, testrészenként végzet statikus nyújtás, amit 15-30 másodpercig tartanak ki. Ez megfelel a jóga leírásának a jóga szó használata nélkül. (hiv.2)

Úgy is emlegetjük a hatha jógát, mint az Ajurvéda testvérét. Az ajurvéda orvosi ágazatának szakkönyvében, a Shushruta Szamhitában ez áll:

„Tökéletes testmozgásnak nevezhetjük azt, ami szimmetrikusan erősíti végtagjainkat és úgy fejleszti izmainkat, ami fokozza a test ragyogását és elősegíti az emésztést. Energiával telíti el testünket, könnyűvé teszi mozgásunkat, valamint szilárddá és tónusossá szervezetünket. Szellemünket boldoggá varázsolja és véd az ellustulástól.” (hiv.3)

(hivatkozás 1,2,3: Bhakti Kutir)

A jógalégzés

A légzés az emberi test veleszületett ösztöne, de sokat ront rajta a szorongás, az iskolapadban töltött idő, az ülőmunka. A mellkasi légzés során a levegő csak a tüdő felét tölti meg, nem teljesen nyitja ki a tüdő lebenyeit, a légzőszervek sem teljesen működnek. Így hosszú idő után a tüdő középső és alsó lebenye degenerálódik, romlik a légzésfunkció. A hasi légzés hozzájárul az egészség megőrzéséhez és nyugtatja az idegrendszert. A jógalégzés a tüdő egész felszínére kiterjed. A hagyományos kínai orvoslás szerint, hogy ha a köldökig lélegzünk, olyan végtelen lesz az életünk, mint az ég.

Relaxáció

Relaxációban megtanulunk ellazulni. Ehhez olykor hangtálak segítséget is hívjuk. Ilyenkor megpihen az idegrendszer, újrarendeződik a testünk gyakorlás után. Idővel a gyakorlásban aktív tekintetirányunk szemlélődésbe vált és önmegfigyelésünk egyre kifinomultabbá válik. Megtanulunk egyre kevésbé azonosulni a fizikai testtel. Gondolataink, érzéseink felett a tisztuló tudatosságunkat kezdjük érzékelni. A relaxácó később a meditációhoz is elengedhetetlen lesz, szinte egymásba olvadva léteznek.
Minden gyakorlás végén relaxálunk, de az óratípusok között találsz önálló, egy órás relaxációt/jóga nidrát is.

Meditáció

A meditációnak sokféle értelmezése van, lehet vezetett, lehet önálló. Meditálhatunk képekkel (vizualizáció), hangokkal (mantrameditáció) és indulhat egyszerű légzésfigyelésből. A jógában utóbbit gyakran használjuk a közös gyakorlásokon pár perces meditációként, amiből önálló praxisunkat is kialakíthatjuk. Minden meditáció koncentrációból indul, ezért először ezt a kézségünket érdemes fejleszteni.
Meditációs kurzusomon megismerheted a meditáció minden megközelítését, a mindfullnesstől a tradícionális megközelítésig.

A jóga rétegei

A jóga ászanáinak sok rétege van. A gyakorlás értelmezhető először is az izmok, csontok szintjén. Nyújthatjuk a rövidülő izmokat, felfoghatjuk saját testsúlyos edzésként, egyensúlyfejlesztő gyakorlásként.

A jóga minden sport tökéletes kiegészítője.
Az erőedzések után összerendezi a testet, eltávolítja az izom anyagcsere-melléktermékeit, így biztosít jó közérzetet és szünteti meg az izomlázat, fáradtságot. Minden sportoló használhatja arra, hogy fejlessze az összpontosítást, jobban kezelje a stresszhelyzeteket.

A leírásokban mindig találunk belső szervekre vonatkozó indikációt is. A jóga egyik egészségügyi alapelve, hogy az ászanákkal, légzőgyakorlatokkal a bélrendszer, a test tökéletes megtisztítását végezzük. Ez szolgálja az egészséget és a hosszú élet egyik záloga. Hatásának másik kiemelt része a belső elválasztású mirigyek stimulációja, amivel hosszútávon hormonális harmóniát képes teremteni, így segítve akár a fogyást, akár a mentális egyensúlyt.

Hatását mélyebben kifejtve testünk energiahálózatát, a meridiánokat és ezen keresztül a belső szerveket táplálja. A jóga az akkupunktúra szelíd változata, a mindennapos meridiántornánk, amivel életenergiánkat elegyengetjük.

A jóga mint önismeretünket segítő eszköz

Amikor mozgással kezdjük a jógázást, akkor elsőként a testet és a légzést vesszük célba, ami nem csak megnyugtatja elménket, még tudatos döntési helyzetbe is hoz minket.

Ha gondolunk vagy teszünk valamit, annak következménye van, ami az életünkké szövődik össze. A tapasztalást sokszor csak elszenvedjük, de nem integráljuk. A jóga felébreszti észlelésünket. A testen keresztül tanít figyelni. Vedd észre a kezed, a légzésed, aztán a gondolatod, a beszéded, a tetted, azok motivációját és így tovább. Így fejleszti önmegfigyelő képességünket, önismeretünket. Segít meglátni a tudatos és a tudattalan kapcsolatát, kibogozni a mechanizmusokat. Segít meglátni sorunk irányultság, és kezünkbe venni azt.

A jóga mint spirituális praxis, a végcél

A test rugalmasítása és tisztítása nem csak az egészségmegőrzés, de a meditációs praxis szempontjából is fontos. Mivel felkészületlenül még nyugton ülni sem tudunk, a fizikai jógagyakorlás es a relaxáció a meditálás előszobája. A meditáció a hatha jóga metódusa szerint a felszabadulás kulcsa.

Amikor megettük kenyerünk javát, a jóga akkor is kínál még távlatokat. Az évek előrehaladtával egyre kevesebb aktív pózt és egyre több fordított pózt javasol, a végén pedig marad a pránajáma, az életlevegőt szabályzó gyakorlatok, melyek tökélyre fejlesztésével készít fel a nyugodtabb és tudatosabb távozásra.