Love Your Belly hasizom regeneráló módszer

Mit jelent a szétnyílt hasizom?

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) a Linea alba nevű kötőszövet szerkezeti változása. Amikor a hasűri nyomás emelkedése miatt a hasfal közepén függőlegesen végigfutó Linea alba kötőszöveti rosttömeg szerkezetében úgy változik, hogy elvékonyodik és kiszélesedik. Emiatt az egyenes hasizom kötegei szeparálódhatnak és a hasfal közepén olyan rés tapasztalható, ami akár 12 cm is lehet. Ha a szétnyílás mértéke eléri az 50 mm-t, akkor a rectusok már kifli alakban állnak.

A szétnyílt hasizom egy állapot, nem betegség, de számos esztétikai és fiziológiás panaszt okozhat, mint a derékfájdalom, hátfájdalom, a hasfal érzékenysége, a boltozatsüllyedés, ízületi fájdalmak. Esztétikai elváltozásai lehetnek a hanyagtartás, a hasfal kiboltosulása, a test asszimetriája. A szétnyílás nyomán a hasfali gyengeség miatt kialakulhat köldöksérv és gerincsérv is, és támasz híján a kismedencei szervek is süllyedésnek indulhatnak.

Mik a jelei?

  • gyengének érzed a hasfalat
  • inkontinencia jelent meg
  • estére vagy evés után pufihasad lesz
  • állandósult derèk-, vagy hátfájdalmaid vannak
  • tapintható rést érzel a rectusok között
  • edzel, mégsem múlnak a fenti tünetek

Fontos, hogy ilyenkor körültekintően járjunk el, mert nem megfelelő gyakorlatokkal tovább ronthatjuk a helyzetet, vagy túlzott terheléssel akár sérvet is okozhatunk.
A Love Your Belly módszerrel

biztonságosan, személyre szabva, körültekintően hozzuk helyre hasizmodat!

Szakképzett trénerként várlak egyeztetett időpontban. Az állapotfelmérés ingyenes!

Boltos Emőke LYB tréner, sportoktató, jógaoktató +36703380787