Mi köze a jógának a környezettudatossághoz?

child-hugging-earthTestünkkel jól kell bánni, hiszen az a lelkünk lakóhelye. Mivel a jóga bioenergetikája szerint ugyanabból a forrásból származunk és minden ugyanannak az Egyetemesnek a megnyilvánulása, valamint az anyagi világon a hatás-visszahatás elve uralkodik, hisszük, és logikus, hogy környezetünkkel is olyan jól kell bánnunk, ahogy azt testünkkel tesszük. Ez az egység elve. Nem várhatod el, hogy a Neked, és a családodnak a lehető legegészségesebb ivóvíz és legtáplálóbb élelem jusson, ha közben Te is halmozója vagy a szennyezésnek, a pazarlással és az oktalan mérgek (gyomirtók, fertőtlenítőszerek) használatával. Jelentheti ez a modern életben az ökológiai lábnyom csökkentését, természetes tisztítószerek és kozmetikumok használatát, megújuló energiaforrásokat, a csomagolóanyagok tudatos használatát, de akár a fair trade kereskedelmet, és még megannyi dolgot.

A jóga irányelvei között az ahimsa jelenti a nem ártást, amit sokan sokféleképpen értelmezhetünk, és gyakorolhatunk. Ide tartozhat a vegetáriánizmus és a vegán életmód, de az is, hogy szándékosan nem tiporsz valakinek a lelkébe, nem veszed el a hitét, vagy nem bántod szavakkal sem.

Ha belegondolsz, teljesen nem ártani nem tudsz, egy jógi mindig is inkább a „lehető legkevesebb” elvével élhet.  Lehetek vegetáriuánis, tovább fokozhatnám azzal, hogy a növények is éreznek, és csak terméseket eszem, hiszen ők tényleg elfogyasztásra termettek. De például autóval járok, így közvetve „támogatom” az olajcégek tengerszennyezését és mérges gázokat eregetek a levegőbe…

Több irányelvet kombinálva, törekvésed lehet mégis következetes, ha őszinte. Szólhat olykor pl. komfortzónád elhagyásához (felszállsz a vonatra, húsmentes hétfőt tartasz stb.), és egy szándékhoz is, pl. hogy nem tudsz nem önző lenni, de teszel egy lépést, kipróbálod másfajta életmóddal vajon hogyan változnak érzéseid magad és mások felé, vagy támogatsz olyan szervezeteket, akik egy számodra is fontos célért dolgoznak.