A HaTha jóga mint az egyensúly és a harmónia rendszere

A Jóga szó kapcsolatot, összekapcsolást, egyesítést jelent, a  HaTha  pedig két tagból áll. A Ha szótag az indiai  kultúrában a Nap, a Tha pedig a Hold.

hatha-yogaHasonlóan a kínai Yang-Yin felfogáshoz, a Nap a férfi jellemzőket, a Hold pedig a női tulajdonságokat jeleníti meg.

A férfi és a női oldal a tűz(fény) és víz elemben is megjelenik, mivel a víz a táplálás , gondoskodás és befogadás szimbóluma, a nőiségé és az anyaságé is egyben, míg a tűzhöz kapcsolódó erő általában inkább a férfias jelleg. Ha a nő az érzés, a férfi az értelem.

Ezt a kettősséget és egységet egészen egyszerű dolgokban is felfedezhetjük. A Nap adja az étel fenntartó, tápláló hatását, míg a Hold az ízét, a finomságát az ételeknek. A Nap adja a tartást, a szerkezetet és a rendszert, és a Hold kapcsolja hozzá a funkciót, az érzetet, a velejáró ízt.

Így a HaTha jóga kifejezés a fizikai mozgás szintjén sem lehet más, mint ami mind szerkezetében, mind a funkcióiban edzi, karban tartja és egészségben megőrzi és harmonikus állapotba juttatja a gyakorló szervezetét. A jógában feszítünk és nyújtunk, összpontosítunk és lazítunk egyszerre.

A jóga nem egyoldalú mozgás, nem férfias, és nem nőies sport, sokkal inkább olyan mozgás, ami harmonikusan mozgat át bennünket. Ami ugyanolyan jól hat és kezeli a csontszerkezetünket és a tartó rendszereinket, mint ahogyan a testi működéseinket is karbantartja és fejleszti. Hat az érzelmekre is, egyensúlyban tartja szervezetünk mind Nappal, mind Holddal kapcsolatos részeit.