Szeretettel dobozolva: ma a DaMaLin főz

avokádóAzt mondják, nem lehet megúszni a mindennapos főzést és öngondoskodást, ha valaki húsmentes életmódra, pláne vegánságra adja a fejét. Vegetáriánus kísérletemet pár éve kezdtem, részben filozófiai okokból, részben kíváncsiságból. Mivel városon kívül dolgoztam, valóban bajban voltam, ha nem felkészülten, ételes dobozokkal indultam el reggel az irodába.

A közösségi oldalon egy kedves ismerősöm ajánlására találtam rá a bócsai Damalin Kft. oldalára és ételeire. Sok-sok pozitív tapasztalat és elfogyasztott Damalin fogás után, ma már egy szabadabb napirenddel sem tudnék elérhetőbb vidéki forrást ajánlani, ha valakinek jólesne egy kis gondoskodás, vagy tartalék a hűtőben a sűrű munkanapokon és utána, tisztítókúrát, böjtöt vagy kezdőként életmódváltást tervez.

Linkáné Bukovszki Margitot, a vállalkozás háziasszonyát múltjukról, jelenükről és terveikről kérdeztem.

Mesélj kicsit kérlek a vállalkozásotokról, honnan és kitől jött az ötlet, hogy vegetáriánusoknak és vegánoknak szállítsatok ételeket?

Amikor az embernek gyerekei lesznek, másként kezd gondolkozni, szeretné a családnak a legjobbat adni, készíteni, beindulnak a dolgok az egészséges életmód körül.  Otthon voltam a gyerekekkel, nagyon érdekelt a reformtáplálkozás, a rendszerváltás után pedig már minden egészséges életmóddal kapcsolatos előadáson ott ültem. Szívesen el is készítettem az ételeket, pilates oktatóként többször vittem kóstolót a tanítványaimnak, és továbbadtam a megszerzett tudást. Eleinte csak a belső tűz és motiváció vezérelt, különösebb terveim ezzel kapcsolatban nem voltak. A férjem akkor még családi vállalkozásként testvérével vágóhidat üzemeltetett, a családi ebédeken fokozatosan vezettem be a reformételeket.

A történet folytatásaként akkoriban nyílt meg Ács Zoli, bajai vállalkozó vezetésével Budapest első vegi étterme, a Váci utca és a Kristóf tér sarkán. Egy barátnőm felhívott, hogy a reformtáplálkozás területén szerzett tapasztalataimmal és gyakorlatommal segítsem a két mesterszakácsot, így lettem az induló étteremben én a harmadik szakács. Kisebbik fiam még általános iskolás volt, így 4 hónapnál tovább nem maradtam Budapesten, de egy hasonló témájú vállalkozás gondolata már a levegőben volt, és később körvonalazódni kezdett. Dávid fiam akkortájt végzett Szegeden élelmiszeripari vállalkozó menedzser szakon. Az utolsó félévben, amikor a szakdolgozatát írta, itthon volt, úgy gondolta, hogy ebben lehet lehetőség és kezdjünk bele.

A tornázók annyira szívesen fogadták a gabonakásáimat, hogy műanyag dobozokba kezdtük csomagolni, hogy haza is vihessék. Az iskolában is, és másutt is egyre több ismerős kérte, hogy főzzünk nekik. Egy nyár alatt megérett a vállalkozás gondolata, és az engedélyeket megszerezve ősszel beindult az ételszállítás.

Azt hiszem ennél sorsszerűbben nem is körvonalazódhat egy új hivatás az ember életében!

Voltak azért nehéz pillanatok is. Eleinte úgy gondoltuk, főzünk, és bioboltokba fogunk szállítani. Próbálkoztunk, csalódtunk, apró részletekre hivatkozva nem fogadták szívesen az ételeinket. Nagyon szerettem volna iskolai büfé reformot is indítani az ételekkel, de ez sem ment. Igazából szájhagyomány útján lett egyre több megrendelőnk, és azóta is így van.

Bajára hogyan jutottatok el?

Kollár Mariann, aki az egyik munkatársa által kóstolta ételeinket, kérte, hogy szállítsunk Bajára is, és megrendelőket is gyűjtött. Nagyobb mennyiséget már érdemes volt lehoznunk.

Hogyan jellemeznéd az ételeiteket?

Számomra nagyon fontos, hogy a főzésen és hűtésen kívül semmiféle manipulációval nem dolgozunk. Friss zöldségek, alapanyagok adják az ételek alapját, amit saját befőzéssel, eltevéssel egészítek ki. Ételeinkbe egyáltalán nem kerül mesterséges ízfokozó, Na-Glutamát. A vegetáriánus ételek a Cserpes sajtműhely tejtermékeivel készülnek. A húspótlók közül a hüvelyeseket részesítem előnyben, kevés tofuval, vagy szójaszósszal dolgozunk. Amit csak lehet, környékbeli termelőktől vagy magyar feldolgozóktól szerezzük be, így jutunk pl. Szarvasról rendszeresen friss hántolású rizshez is. Az ízvilág hagyományos, mediterrán jellegű.

Milyen elvek szerint készíted az ételeket?

Figyelek arra, hogy az ételek teljes értékűek és kímélőek, mindenki számára fogyaszthatóak legyenek. Van egy keret, amin belül mozogni tudok, de nem szeretnék pl. tartósító gázzal és adalékanyagokkal dolgozni. Mindent magunk főzünk, a mai napig nem adtunk ki egy munkafázist sem a kezünkből. Ételeink kb. 40%-ban lassan felszívódó szénhidrátokból (gabonák, teljes őrlésű gabonák) állnak, 50 %-ban zöldségekből, hüvelyesekből. A vegán fogásokat magokkal egészítjük ki. Fehér cukrot egyáltalán nem, gyümölcskásáinkhoz kis mennyiségben nád-és gyümölcscukrot használunk.

Van esetleg olyan étkezési filozófia, amit követsz, amikor a fogásokat összeállítod? Mit gondolsz a divatos táplálkozási irányzatokról?

Mindegyik táplálkozási irányzatban van egy jó ötlet, használható dolog, de feltétel nélkül egyiket sem érzem magaménak. A búza például valóban gyakori allergén növény, de gabonaféléink sokfélesége (köles, barnarizs, hajdina, zab, árpa stb.) biztosítja az egyensúlyt, és hogy ne a hirtelen felszívódó, tömény szénhidrátot kapja a szervezet. Ételeinket úgy állítottuk össze, hogy ne kelljen tartani a fehérjehiánytól sem. Előnyben részesítem a környéken termő növényeket, mert hiszem, hogy kompatibilisebbek vagyunk egymással. Ha valaki eszik húst, abban pedig nagyon fontos a mérték, mert a tömény hús-és cukorfogyasztás valóban a legnagyobb ellenségünk. A mértékletesség híve vagyok, mindenkit körültekintésre bíztatok. Tudatosan együnk nyerset is, a mi ételeink mellé is.

Fontosnak tartom, hogy ismerjük és tapasztaljuk meg, nekünk mi a jó. Elfogadhatok bármit a tudatommal, ha a szervezet mást jelez, figyelembe kell venni. Ahogy tisztul a szervezet, függőségeink helyett egyre könnyebben ismerjük fel valódi igényeinket.

Te magad követsz valamilyen életfilozófiát?

Annak idején megismertem a New Start életmódprogramot, ami 8 lépésben foglalja össze az egészséges életmód szempontjait. (Angol mozaikszó: Táplálkozás, Testmozgás, Víz, Napfény, Mértékletesség, Levegő, Pihenés, Bizalom vagy bizalom az emberfelettiben) Számomra valóban fontos a mozgás, természetközeli életmód, szeretem a nyitott tereket, szabadságot, a napfényt és a napfényes ételeket. Hiszem, hogy az egészség megőrzése a gondolkodásnál kezdődik, kulcseleme a környezetünk, az arra adott reakcióink és utána jön a többi.

Elsőre szimpatikus volt a becsületesség és a korrekt árak, amivel dolgoztok…

Pilates oktatóként is és vállalkozóként is mindig fontos volt számomra a pozitív példa, az előadásokat, amiken részt vettem, a tudást én is térítésmentesen kaptam. Fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljuthassanak az ételeink, merjenek az emberek elindulni a változás útján. 1800 fős faluban lakom, számomra mindig nagyszerű élmény, ha egy 80 éves bácsi megkóstolja az ételeinket és azt mondja, hogy nem is rossz…

Milyen visszajelzéseket kaptál, milyen tapasztalataid vannak az egészségügyi vonatkozások és az ételeitek fogyasztása kapcsán?

A lassú szénhidrátok és a rostok egyensúlyba hozzák a szervezet működését, segítenek a vércukorszintet egyenletesen tartani. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk cukorbetegektől, anyagcserezavarban szenvedő emberektől. Mivel a növényi alapú étrend tisztítja a vért és az egész szervezetet, izületi betegeknél is nagyon hasznosnak bizonyul és pszichésen is sok méregtől megszabadít. A tisztább táplálkozástól a szervezet valódi igényeit hallhatjuk meg, ami nagyon fontos a cukorfüggők és édesszájúak túlzott cukorfogyasztásának csökkentésében is.

Mi bajaiak keddenként általában Csabával, a férjeddel találkozunk, gondolom, mindannyian fontos részei vagytok a vállalkozásnak.

Igen, mindhárman együtt dolgozunk, a párom is csatlakozott. Általában a fiammal, Dáviddal főzünk. Ő tartja a kapcsolatot a megrendelőkkel is, fogadja a szállítókat stb. A férjem és a fiam szállítja ki az ételeket, ha elintéznivalóm akad a környéken, én is velük tartok, gyakran pedig környékbeli ismerősök is segítenek a beszerzésben. Azon kívül, mint minden vállalkozás, ez is rengeteg adminisztrációval jár.

Terveztek-e valamilyen termékbővítést, fejlesztést?

Nagyon sok termelőt ismerünk a környéken, kiváló termékekkel. Egy, a termelőket is felkaroló kereskedést tervezünk beindítani, ha sikerül. Az ételek mellett nemsokára alapanyagok is rendelhetőek majd.

uzsonnaEzúton is köszönet a DaMaLin-nak, Dávidnak, Margitnak, Csabának és az egész Linka családnak ezért a gyümölcsöző zöldséges összefogásért.

A képen egy DaMaLin lencseburger 🙂