Jógatípusok, vagy gyakorlási stílusok?

napholdFontos tudni, a HaTha jóga nem jógastílus! A HaTha jóga összességében egy ősi jógatípus, amely elsőként testet és a légzést veszi célba az elme feletti uralom elnyeréséhez. A hatha jóga hagyomány egyik alapműve, szútrája a Hatha Jóga Pradipika (A Hatha Jóga lámpása), amelynek szerzője Szvámi Szvatmaram, aki tanítványi láncolatát egyenesen Sívától, a „Jóga Urától” eredezteti.

A „Ha” a Nap, a „Tha” a Hold (a h-t nem ejtjük, vagyis kiejtve hata). Utal férfi és női pólusunkra,

a kettősségre, az anyagi világ duális mivoltára. A jóga kifejezés a judzs (iga, leigázás) szótőből ered, jelentése egyesítés, összekapcsolás. (Ha játszol a szavakkal, a jóga jó iga, vagyis az elmével való aktív munka).

Ez az összefüggés értelmezhető testi, anyagi szinten (erről a bejegyzést itt találod), és a lélekkel való kommunikációként is.

” A megvilágosodás az az állapot, amikor az elme szilárd az Önvaló megértésében.”

A jóga valódi lényege az ember tudatának és a világgal való kapcsolatának megváltoztatása. Átfogó terápiás, még inkább megvilágosító rendszer, mely magába foglalja a fizikai test, az érzelmek, az elme, és az emberi kapcsolatok tudatosítását és ellenőrzését.

A jóga mint tantrikus tudomány területei pl.:

– filozófia, -asztrológia, -logika, -építészet, -gyógyítás, egészségmegőrzés stb.

A jóga ősi irodalmából szerezhető tudást általánosságban védikus műveltségként emlegetjük, mivel azt Védákban (véda=tudás) írták le. A jógának mint Önmegvalósítási útnak számtalan típusa, filozófiája létezik, pl.:

– a tiszta tudás, „az ész” jógája: Gjana jóga,

– az odaadó Istenszeretet, „az érzelem” jógája: Bhakti,

– vagy a szerzetesek útja: Szánkja.

Stílusa a fizikai gyakorlásnak attól lesz, ha mondjuk egy neves művelőjéhez kötődik, pl. Bikram, Iyengar, vagy egyéb jellemzőjét, specifikusságát emelik ki, pl. FLOW, Yin, Power stb.

Mikor a jógából egy speciális terápiás céllal emelnek ki és hangsúlyoznak részeket, új, modern jógatípusok keletkeznek, melyek közül a gerincjóga a legismertebb, legnépszerűbb.

Bármelyiket tanítjuk, az alapja HaTha jóga. Az alapokkal pedig spórolni nem érdemes.