Jóga, nem csak a szőnyegen – hasznos „mellékhatások”

A jóga mint életstílusHa eljársz jógázni, tapasztalni fogod, hogy a gyakorlás megnyugtat, feltölt, elűzi a bánatot és a fájdalmakat. De nézzük, hogyan lehet abból életstílus, ami órán a szőnyegen történik?

A gyakorlás megnyitja azokat a csatornákat, erőközpontokat, melyeken át az energiák a áramlanak a testben a gyakorlás során. Az ászanákkal bizonyos helyeken összpontosítja az éltető energiát, testedet olyan helyzetekbe hozza, amelyekre a mindennapi életben nincs lehetőséged(pl. fordított testhelyzetek). Megtanítja, hogy ha 90 percben tudsz koncentrálni, a légzésedet lelassítani, átélni, hogy te irányítasz, akkor miért ne tudnád ezt máskor is megtenni?

A HaTha jógát az akarat jógájának is hívják, mert az ászanák végrehajtása erősíti a koncentrációt, az akaraterőt. Ez a hozzáállás áttevődik életünk más területire is, a szilárd testhelyzet az elme állhatatossága lesz, a koncentráció szokássá válik, az akaratunk erősödik.

Megtanítja, hogy ha megoldatlan dolgaid, történésekor letaglózó élményeid testeden, tartásodon is nyomot hagynak, akkor ezeket az egészséges, helyes testi minta ismétlésével (a mozgásterápiában is használt bio-feedback elve alapján) vissza tudod fordítani.

A jóga filozófia azt vallja, hogy semmi sem történik meg a testben anélkül, hogy az az elmében előtte meg ne történne. A jógaszőnyegen végrehajtott pózokat az életed más területére is átviszed, hiszen begyakorlod, milyen hittel és lendülettel beleállni egy feladatba, kitartani, egyensúlyozni, a szívedet megnyitni, a világot a feje tetejére állítani, vagy más, új szemszögből nézni.

A jóga nem kéri, hogy higgy bármiben, amit magad ne tudnál megtapasztalni. A jóga az elmélet gyakorlata, tapasztalati út, amely mint sok tudomány, az eszköztárát, a fogalomrendszerét tekintve kíván és kér egy kezdeti elfogadást és bizalmat, de a gyakorlóra bízza a tapasztalást, az önmegfigyelést.