Fordítva közelítek

PillanatBármiért kezded gyakorolni a jógát, azzal, hogy a testben lévő blokkok oldódnak, érezheted, hogy az energia szabadabban áramlik, vagyis a jóga energiát termel. A jógik igyekeznek az energiát felfelé irányítani, megtartani, átalakítani, meditációra fordítani.
Mi modern emberek éljük a mindennapjainkat, 
és miután tapasztaltunk, szemléletet váltunk, megtanulunk máshogy tekinteni a világra, észrevesszük a lét körforgatagát magunk körül. Nagyon sok film és olvasmány foglalkozik az anyagi lét ideiglenességével, és a reinkarnáció tanából logikus a következtetés, hogy az emberi lét végső célja valóban valamiféle felszabadulás kell legyen, meditációs praxis. Mikor ebbe beavatódunk, gyakran reagálunk hirtelen visszavonultsággal, felsőbbrendűség érzéssel vagy rezignáltsággal. Mindegyik félreértés.

A meditáció is lehet félrevezető elmében keringés, ha nem előzi meg tisztulás, lét-és tudattisztítás, az elme tanulmányozása. Ebben óriási segítség a HaTha jóga. A meditációhoz a koncentráción vezet az út, gyakorolni kell.

Sri Aurobindo azt mondja: „A test korlátai olyanok, akár egy öntőforma, melyet a léleknek és az elmének ki kell tölteni, összetörni, majd tágabb határokkal mindig újraalkotni. Egészen addig, amíg a végesség és saját végtelenségük közötti egyezség képletét meg nem találják.”

A jóga önmegvalósító célból nem spirituális wellness, menekülés a valóság elől. Sosem mondja, hogy túl korán mondj le valamiről. Helyette azt mondja, csak arról mondhatsz le, ami már a tiéd volt. Az egó választ el a lélektől, így őt kell megismerni, de nem kikerülni, hanem túljutni rajta. A közeledés módszere pedig lehet fegyelmezett, de lehet odaadó is.

Ha jógázol, és érzed a változást, de még távoli a magasrendű filozófia, vagy a másféle megvalósítás, szerintem tégy először csak annyit: ne szórd szét az energiát. Ne maradj fent éjjel még egy horrorfilmet megnézni, mert élvezed, hogy kevésbé vagy fáradt. Helyette összpontosíts arra, amit szívből megvágytál, amit el szeretnél érni. Legyen az egy önmegvalósító új munka, vagy több odafigyelés a gyerekre, a párodra. Mesterünk többször kiemelte, figyeld csak meg, hogy még a türelemhez is energia kell. Ajánld fel aztán ezt a tevékenységet Istennek, vagy egy nemesebb célra, kezeld szolgálatként. Lehet ez a meditációd, hogy így haladd meg képzelgés nélkül, lépésről lépésre magad.