YIN jóga

kelet és kelet találkozása

(alkalmanként tartom, ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran)

Különleges hangulatú órák, ahol a hosszabban kitartott pózok a meridiánok mentén gyakorolnak hatást a testre. A hagyományos kínai gyógyászat által meghatározott meridiánpárokban folyó energia áramlásának segítése a cél, amivel belső szerveinket tápláljuk, és amitől jobban, feltöltekezve érezzük magunkat.

A yin pózok általában ülve vagy fekve végzett, nem a felszíni izomszövetekre irányuló, hanem a kötőszöveteket célzó tartások. Anatómiailag elsősorban a szalagokra, csontokra, ízületekre gyakorolnak hatást.

Az órák lehetnek tematikusak egy-egy szervcsoport (pl. húgyhólyag-vese, epe-máj stb.) mentén, de lehet lelki vagy szellemi téma is ( pl. elemek, érzelmek) a gyakorlás középpontjában.

A HKO-ban 72 meridiánt láttak el névvel és 12 meridiánt tartanak igazán fontosnak, melyek a főbb szerveinkhez is szállítják a pránát. A yin jógában minden meridiánunkhoz pózok kapcsolhatók, és ha ezeket tudatosan gyakoroljuk, akkor megtapasztalhatjuk kiegyenlítő, energiafeltöltő hatásukat.

! A yin jóga passzív gyakorlás, ahol engedjük, hogy a hosszú kitartás hasson ránk. Így, bár a gyakorlatok a segédeszközök segítségével könnyíthetőek, vegyük figyelembe, hogy nem mindig az passzivitás a könnyebb út. Ez a gyakorlás türelmet igényel, es mélyreható lesz mint testi, mind mentális szinten.