Yogi Bhajan féle kundalini jóga

(nincs minden héten, ha nem találod az órarendben, érdeklődj bátran róla)

A kundalini-emelő technikáktól sokan félnek, mert az avatatlan szem az utóbbi időben a pszichózisok melegágyaként tekint rá. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Yogi Bhajan egy olyan módszert tanított, ami egy finom átmenet a hatha jóga mozgásrendszerétől a finomtestek jógájába és a hangok jógájába. (Nada jóga).

A kundalini kriyákat és meditációkat nem az éppen oktató tanár találja ki vagy rendezi kedve szerint sorba. Hiszen a gyakorlás ereje abban is rejlik, hogy „nem engedi”, hogy elválasztódjon a durva és finom fizikai gyakorlás, a pranayama, a mantra, az ima.

A hatha jógában a legtöbben csak ászanáznak, és elhagyják a többit, vagyis az energia megélénkül, de nem kap célt, irányt.
A kundalini jógában a gyakorlás azért kötött és biztonságos, mert először tisztítja a testet, az elmét és a gyakorlás eredményét dolgozza fel minden sejt, a mirigyrendszer és szándéka szerint a lélek vezérelte személyiség javára. Így áthidalja az emberi tulajdonságok és az ember lelki törekvése közötti szakadékot.

 

A Yogi Bhajan féle kundalini jóga is a 8 fokú jógák rendszerébe tartozik.

Mögötte áll egy szikh tradíció is, aminek alapelve, hogy az állóképessége, a munka és a közösségi lét támasztja meg az embert. Az emberi individuum, nemesség alapvető értékek az életben. Ahol minden nő hercegnő, és minden férfi oroszlán. A szikh felfogás nem arról szól, hogy tartsd oda a másik orcádat is. Máshogy csinálja. Ezért az üzenetért is nagyon szerethető.

A Yogi Bhajan féle kundalini jóga folyamatosan emlékeztet a mindent átható intelligenciára, szellemre, legyen teremtő, fenntartó vagy támogató, legyen az személyes vagy személytelen.

Itt többnyire nem ászanákkal (kitartott pózok), hanem időre végzett kriyákkal (mozgássorok) dolgozunk. Sok a pranayama és a mantrákat nem csak elkülönítve, hanem mozdulatokba építve gyakoroljuk, hogy minden sejtünkhöz eljusson a bioinformáció.


A Yogi Bhajan féle kundalini jóga nem csak egy nagyszerű kvantumtechnológia, hanem remek tanítás is az emberi potenciálról.

Mindenkinek kiemelten ajánlom, akinek az önbizalmával, szilárd belső tengelyével, önképviseletével, határai kijelölésével van dolga, függőségekkel küzd, vagy fontos számára az önállóság, individualitás.

Kulcsszavak: blokkoldás, lelkierő, kitartás, „átmenni rajta”. Az önérzettől a szívig.

Az óra felépítése általában: nyitó mantrák – kriyasor – relaxáció – meditáció – záró mantra

Próbáld ki, és vagy eljött az ideje, vagy majd el fog. 🙂