A „jógás” sérülésekről

Érdemes erről is pár szót ejteni, hiszen a jóga a legtöbb ember fejében úgy él, mint a világ legkíméletesebb mozgásformája, a meditációhoz szükséges tisztulás, hogyan is lehetne akkor sérülni benne? Az ember talán kicsit meg is sértődik a jógára, ha egyszer-egyszer gyakorlás után húzódást vagy fájdalmat érez.

yoga touch

Mi történik ilyenkor?
Az 50-es években egy amerikai biokémikus, dr. Ida Rolf megfigyelte, hogy a lelki állapot a testtartás megváltozásában is megnyilvánul. Ha a helytelen testtartás miatt egyetlen csigolya elmozdul, akkor ez törvényszerűen az egész gerincre hatással lesz. (lásd még: Tensegrity modellek, vagy kineziológiai tanulmányok) Alapjául azok a megfigyelések szolgálnak, amelyek szerint a múltban átélt, érzelmekkel telített emlékek közvetlen hatással vannak a vázizom rendszerére. A feldolgozatlan konfliktusok fizikai feszültséget okoznak és a test elégtelen működésének különböző formáihoz vezethetnek.
Különböző módszerek, masszázstechnikák mind-mind célba veszik ezeket a blokkokat, durva fizikai vagy finomfizikai szinten is, a fájdalommal illetve a túlzott feszültséget tároló izmokkal dolgoznak. Néha egy masszázs után olyan a test, mint akit agyonvertek.
A jógában magadat masszírozod, a tested tudatosságát növeled, növeled, növeled…a határ a végtelen.

Honnan oldódnak a blokkok?
Egyrészt a test különböző területein a feszültséget tároló izmokból, amelyeket a jógában statikusan-kitartással, vagy dinamikusan- felmelegítéssel oldunk. Másrészt, más síkon energiaközpontjainkból a meridiánokkal és a légzésünkkel dolgozva.

A test izmai többnyire elengedik a feszültséget anélkül, hogy tudatosan felszínre kerülnének az érzelmek, emlékek.
Az elme katartikus, eddig blokkolt emlékeinek, érzéseinek átélése viszont nem mindig olyan könnyed élmény, néha ellenállást érezhetsz, az elme nem követi a testet. A tudatosításban segít a test szimbolikája.

A figyelem hiánya
A figyelem jelenlét is. Nagyon gyakran nem veszünk időben tudomást testi jelzéseinkről. A jóga ezért kéri mindig a tanítványt, ne a mozdulathoz szükséges erőkifejtéshez igazítsa a figyelmet, kísérd a mozgást, maradj jelen. „Balesetet” akkor szenvedünk, amikor nincs jelenlét, nincs összhang.

„Egóból nyomod”
Sokszor vágyunk az ászanák szépségére, hajt a versenyszellem, de a gyakorláshoz türelem kell. Jógamesterem mindig megjegyezte, hajlékony művészek, táncosok, olykor példaképeink, már „megszenvedték” a magukét. A nyújtásban keressük az izom közepét, mivel minden test más, hasznosítsd bátran az izmokról elhangzó dolgokat.
Minden elme az élvezetet keresi, gyakorlásod akkor lesz fenntartható, ha az erőfeszítés és az élvezet egyensúlyba kerül. Különben azon kaphatod magad, hogy az elméd kitűnően gyártja az elfoglaltságokat a jógázás helyett.

A komfortzónád
Ha sosem hagyod el a komfortzónádat, hogyan fejlődnél? Néha megerőltető, ahogy az élet is, és a jógaszőnyegedről az életedbe viszed át a tevékeny változást.

A tapasztalat szerint a relaxáció hatása egy pihentető, mély alvással egyenértékű, ezt követően a jógázók többsége felfrissül. Az is lehet, hogy egy napig, vagy ameddig a test feldolgozza az információkat, fáradtnak érzi magát. Később ez elmúlik. Lehetséges, hogy a változás érzése csak napok múlva tudatosul.

yoga nidra