Órarend

Betöltés… Betöltés…

Azt szeretném, hogy jó élmény legyen Neked a jóga, így ha még nem ismered, az első jógaórád előtt kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, hogy egyeztessük, mire van szükséged. (06703380787)

Lehetőséged van arra, is, hogy adottságaidat vagy igényeidet részletesebben egyeztessük személyes találkozón. Választhatod az egyéni órát, konzultációt.

Az órák felnőtteknek (ill. kb. középiskolás kortól) szólnak, 8 év alatti gyermeket kérlek ne hozz magaddal megfigyelőként sem, hogy minden résztvevő magára tudjon figyelni!

Az alábbiakban minden fontos információt megtalálsz

az első óráról (szükséges holmi, öltözék, praktikus tanácsok),

az óratípusokról és jógastílusokról.

Tudnivalók:

Érkezés kb. 5-10 perccel korábban lehetséges, a helyszínt és a megközelítést a kapcsolat menüben találod. A szabályos parkolásra kérlek figyelj, de parkolási segédletet is találsz a FB csoportomban, amivel a szomszédok biztosan egyetértenek.
Szükség szerint átöltözésre is van lehetőség. Mezítláb sokkal jobb gyakorolni (a házban padlófűtés van).
Jógamatracot szívesen adok. Szivesen segítek saját szőnyeg választásában is, amit ha úgy jobb neked, a házban is hagyhatsz (semmiképpen ne polifoam legyen!). Minden egyéb eszköz itt van.
Az órák bevezetéssel indulnak, és relaxációval záródnak. Ha esetleg hamarabb el kell menned, azt bármikor, de a relaxáció előtt tedd kérlek!
Más gyakran ismételt kérdésekre a FB oldal rögzített bejegyzései között találsz választ.

Óratípusok, jógatípusok

Jó tudni!

A jóga kifejezés a judzs (iga, leigázás) szótőből ered, ami ez elmére utal, a másik jelentése egyesítés, összekapcsolás. A jógában mindig valami alacsonyabb rendűt (test, elme) szeretnénk valami magasabb rendűhöz (lélek) kapcsolni.

Stílusa a fizikai gyakorlásnak attól lesz, ha mondjuk egy neves művelőjéhez kötődik, pl. Iyengar, vagy egyéb jellemzőjét, rendszerbe foglalását, specifikusságát emelik ki, pl. FLOW, Yin, Power, ashtanga vinyasa stb.

Mikor a jógából egy speciális terápiás céllal emelnek ki és hangsúlyoznak részeket, új, modern jógatípusok keletkeznek, melyek közül a gerincjóga a legismertebb, legnépszerűbb.

Bármelyiket tanítjuk, az alapja HaTha jóga. Az alapokkal pedig spórolni nem érdemes. Válassz olyan oktatót, aki szívedhez közel áll, és el tud igazítani a jóga világában! A HaTha (a h-t nem ejtjük, vagyis kiejtve hata) jóga nem jógastílus, hanem összességében egy ősi jógatípus, amely elsőként testet és a légzést veszi célba, és “mellékhatásként” számtalan egészségügyi előnnyel bír. A “Ha” a Nap, a “Tha” a Hold, utal duális világunkra.

Ismerd meg óráinkat, a jóga valódi erejét, próbálj ki több órát!

Az “Indiam” jógaórák minden jógastílust tisztelve, tudásomat, a jógairányzatokban való minden jártasságomat a gyakorló szolgálatába állítják.

 

Gerincjóga speciális igényekkel – vagy senior jóga (60′)

jelenleg egyéni órában elérhető, igényedet jelezd, min. 3 főtől csoportosan is indítom

szfinx gerinc2

Gerincjóga gerinctorna (pl. Mc Kenzie) és hatha jóga elemekkel azoknak, akik szeretnék testüket képessé tenni a mozgásra, akiknek gerincsérvük van, vagy csak egészen kímélő mozgást tudnak vállalni.

Célja a háti panaszok enyhítése, a gerinc problémás részeinek kímélete, a test felkészítése a további jógagyakorlatokra, jógagyakorlatok komolyabb csavarások, előrehajlások nélkül, helyes légzésminta kialakítása, stresszoldás, relaxáció.

Ajánlott már diagnosztizált, vagy fájdalmat okozó hátprobléma esetén is, vagy pl. időseknek.

Az órákat relaxációval zárjuk.

Tipp: ha senior jógát keresel, akkor ezt válaszd!

Gerincjóga – normál – a hát karbantartásához (75′)

chatur gerinc

Gerincjóga hatha jóga elemekkel azoknak, akik a jógát “könnyed” mozgásnak könyvelték el, vagy elsősorban a hátuk miatt jógáznának.

A gerincjóga célja a fizikai jó közérzet, a háti panaszok megszüntetése, a testtartás korrigálása, a helyes légzés elsajátítása.

Ajánlott: merev hátizomzat, fájó nyak, derék, migrénes fájdalmak, vagy csípő problémák esetén, továbbá bármilyen sport okozta stressz levezetésére, a test átmozgatására, nyújtására. Porckorongsérv meglétét kérlek mindenképp jelezd, akkut probléma esetén válaszd a gerincjóga I.-et! (lásd fent).

Jótékony hatásai: rugalmas gerinc, a hát élethosszig tartó egészségének megőrzése, agyi működés aktiválása, stresszmentesség, vérnyomás harmonizálása, csípő mozgások javulása, krónikus fejfájás enyhülése

jógikus cél: energiagyűjtés, testtudat erősítése, koncentráció javítása

Az órákat relaxációval zárjuk.

 

Tipp: a jógát ne könyveld el magadban a gerincjóga alapján, de ezt válaszd, ha taszítanak a jóga formaságai!

 

Indiam jóga I. (75′)

twisted-triangle downdog

Ha szeretnél továbblépni a gerincjógából, vagy nincs mozgásproblémád, egyszerűen jógázni szeretnél.

Ez a jóga óra szuper méregtelenítő és erősítő, ahol lehetőség van az ászanák részletesebb bemutatására és a korrekcióra. Már nagyobb mozgástartományt igényel, mint a gerincjóga, de kiválóan alkalmas kezdő jógagyakorlóknak, akik szeretnének rugalmasabbakká, erősebbé válni és javítani koncentrációs képességükön, valamint többet megtudni a jóga testre és elmére gyakorolt hatásáról. Ezen az órán több metódus szerint is dolgozhatunk. Sorba rendezett, kitartott ászanákkal, kriyákkal, légzéstechnikákkal, rávezető, fejlesztő gyakorlatokkal, mantrákkal gyógyulunk, töltődünk.

Általában a Napüdvözletek után, az órákon a mindennapi jóga pózokat bevezetjük, gyakoroljuk, tökéletesítjük, melyek az otthoni gyakorláshoz is hasznosak.

Külön elnevezést kapott, mert kötött stílus nélkül, inkább a jelenlévőkhöz igazítom.

Az órákat relaxációval zárjuk.

Ha már túl vagy pár jógaórán, és kipróbálnál még valamit.

Indiam jóga (intenzív) II. (75′)

Azoknak a jógagyakorlóknak, akik már egy ideje gyakorolnak, vagy bevezetést kaptak tőlem és szeretnének fejlődni és kipróbálni mást is.

Ashtanga alapok

kakasana sárkány

Az ashtanga jóga kötött sorozatokra épülő szuper méregtelenítő és erősítő óra. Azoknak a jógagyakorlóknak, akik szeretnének rugalmasabbakká, erősebbé válni és javítani koncentrációs képességükön. Egy Indiam I.-hez képest fizikailag aktívabb.

Az órát itt is relaxációval zárjuk.

Kundalini jóga (75′)

Ahol minden nő hercegnő, és minden férfi oroszlán. A szikh hagyomány mentén a teljes finomtesttel dolgozunk. Eszközei aszanák helyett mozgássorok: kriyák és a mantrak gyakran a gyakorlásba építve jelennek meg. Más, mint egy a megszokott jógagyakorlás, hatása lehet gyorsabb, erősebb. Próbáld ki, és vagy megtetszik, vagy nem. 🙂

 

Jóga FLOW – Vinyasa FLOW – dinamikus/áramló jóga 

(ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran róla)

1

Akkor ajánlom, ha már részt vettél pár jóga órán.

A jóga FLOW dinamikus gyakorlás, a nyugodt légzés ritmusára épülő gyakorlatsor. Vinyasa annyit jelent mint tudatosan egymás után rendezni. Az ászanákat nem egyesével, egymástól elkülönítve gyakoroljuk, hanem sorozatokba rendezve, egy folyamat részeként, visszatérő elemekkel. Ez nem jelenti azt, hogy a flow gyakorlásban nincs megállás. Általában váltogatjuk a folyamatos, áramló mozdulatsorokat a pózok kitartásával, így a gyakorlás dinamikusabb és lágyabb is egyszerre.

Gyakorlatsor, mozdulatsorok, amik a résztvevőket figyelembe véve, a kezdőktől a haladókig mindenkinek tartogatnak valamit. Az órák gyakran egy izgalmas témára épülnek, pl. csakrák, elemek, érzelmek, csúcs póz.

„Az egyetlen állandó dolog a változás.”

A flow stílusú gyakorlások arra tanítanak, hogy az életedben lévő dolgokat és eseményeket összefüggéseikben, egy folyamat részeként lásd, tudj elfogadni és elengedni egyaránt.

Különösen jó azoknak, akik “pörgősnek” vélik magukat, és a folyamatos mozgásban lelnek nyugalomra.

Az órákat relaxációval zárjuk.

yoga nidra

 

Egyéni jógaóra (50-60′)

Egyéni testi és mentális igények szerint vezetett jógaóra, tanácsadás és követett fejlődés.

Női jóga (75′) (ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran róla)

jennifer-aniston-yoga

A női jóga alkalmakon kiemelten a női szervek egészségéért dolgozunk, feltárjuk annak energetikai és érzelmi hátterét.

Jógagyakorlatokkal ismerkedünk, melyek energetizálják a medencét, mobilizálják a csípőt, megerősítik a gát, a medence és a has területét, az intim zónát, a mély izmokat, gondoskodnak a fájdalommentes menstruációról. Kiemelt részek a hormonok és a hormontermelő szervek.

Ezeket az alkalmakat kiemelten ajánlom azon hölgyeknek, akik lágyabb énjüket domborítanák ki, úgy érzik, olyan életszakaszban vannak, amikor a női oldaluk támogatást és erősítést kíván.

Az órán foglalkozhatunk női mentális témákkal, szépítő, és a belső szépséget támogató, szívnyitó gyakorlatokkal, és finomabb szinteken működő gyógymódokkal.

Ajánlom mindenkinek, és főleg azoknak, akik babát szeretnének, még szoptatnak, változókorban vannak, pms-el küzdenek stb.

Kismamajóga (60′) (ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran róla)