A jóga mint életstílus

'A jóga nem sport, a jóga az élet'

Biztosan ismerős, hogy a  HaTha jógában ászanákat, tisztító technikákat, pránajámát és relaxációt gyakorlunk a test alakítása, az egészség helyreállítása vagy fenntartása érdekében.

A jóga viszont nem modern mozgásformaként vagy stresszmentesítő eszköz gyanánt keletkezett. A jóga eredetileg az ősi indiai bölcsesség tárháza és iskolája, melynek fő célja a gyakorlót elvezetni az önismeret és az önmegvalósítás egy mélyebb szintjére.

A jóga az elmélet gyakorlata, tapasztalati út, amely mint sok tudomány, az eszköztárát, a fogalomrendszerét tekintve kíván és kér egy kezdeti elfogadást és bizalmat. Az önismereti eszközök és a világnézeti fogalmak átadásával lehetővé teszi az önmegfigyelést és a tapasztalást.

"Mellékhatásként" pedig számtalan dologgal szolgálja a modern, útkereső vagy környezettudatos embert.

Nem mindenkit érdekel a megvilágosodás, de mindenki szeretne egészséges lenni!

Bejegyzéseimben ezekről olvashatsz.

Ellazulnál? Relaxációs technikáink segítenek

Mi mindent érdemes még gyakorolni a jógában a “tornán” kívül?

“Relaxációs technikák” órámat keresd az órarendben!

A jógában használt Relaxációs technikákkal megtanulhatsz ellazulni. A relaxációs gyakorlatok rendkívül jó hatással vannak ránk, velük csökken szervezetünkben a negatív stressz mértéke, megtanuljuk kontrollálni érzékszerveinket. Szabályozottabbá válik légzésünk, szívműködésünk, vérnyomásunk, a hasi szervek véráramlása. Az utóbbi évek kutatásai alátámasztják, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát.

Ezek a technikák lehetnek:

(tovább…)

Mitől lehet őszi a jógagyakorlásunk?

Őszi Napforduló
és
az ősz a tüdő- vastagbél meridián időszaka, ami immunrendszerünk és kiválasztásunk bázisa. Ilyenkor új döntéseket hozunk, érzelmekben, ideákban is letehetjük, ami nem kell, már nem szolgál minket.

Most jöhetnek a csípős, meleg ételek, és a meridán ápolása, a gyakorlás átsegít a nehézségeken. A vastagbél meridiánt a kar külső oldalán keresd, a tüdő továbbra is hálás lesz a nyitásokért, a mutatóujjban pedig találkozik a két meridián.

Megébredsz reggel 3-5-ig, vagy nehézséged vannak a vastagbél funkcióival? Gyere, erősítsünk Téged is, ne köhécselj egész télen!

Ha pedig egyben szeretnéd a jóga alapjait megkapni, Őszi workshopunk Téged vár!
https://www.facebook.com/events/546235512780066/

Néhány alapanyag, mely táplálja a Tüdőt, és gyógyétel lehet bizonyos diszharmóniák esetén.
A csípős ízűek, mint például a gyömbér és a retek segítenek feloldani a nyálkát, a hurutot a légutakban.

A fehér színűek, mint a karfiol, a fehér bab, a blansírozott mandula és a körte, táplálják, nedvesítik a kiszáradt Tüdőt és Vastagbelet.


Ha egyet választhatnál közülük, melyik lenne az?
karfiol
mandula
jégcsapretek
friss gyömbér
fehér bab
körte
rizs

Állítsuk fejre 2019-et – a fejenállás többé nem félelmetes

Az életkor előrehaladtával minél több fordított pózt javallott végezni, hiszen mirigyeink stimulálása nem csak az alapvető irányítási funkciókat, de a folyamatos regenerációt is támogatja.

A fejenállás egyike azoknak a gyakorlatoknak, amelyek a legjótékonyabb hatással vannak ránk, hiszen olyan, mintha az agyalapi mirigy és a tobozmirigy belső masszázst kapna. Ha a gravitáció fordítottan hat, akkor a szív végre megpihenhet, felélénkül a vérkeringés, és a hát alsó része mentesül a terhelés alól. Fordított testhelyzetben légzésünk automatikusan mélyebb lesz, s így több oxigéndús, friss vér kerül az agyba. Bármilyen, kezdetben érzett légzési nehézség hamar megszűnik.

A Sirsasana-t (fejállás) és a Sarvangasana-t (vállállás) számtalan jótékony hatása miatt az ászanák királyának és királynőjének tartják. A fejállás fejleszti cselekvőképességünket (erősíti a tűz elemet), és növeli a kreativitásunkat (levegő elem). A vállállás segít a megnyugvásban (víz elem), és hogy két lábbal álljunk a földön (föld elem). A fejállás éberré tesz, míg a vállállás megnyugtat és befogadóvá tesz.

Ha eddig kerülted ezeket a testhelyzeteket, mert féltél tőlük, akkor várlak szeretettel!

A fejenállás valójában nem a fejen állás, hanem alkartámaszos póz a nyaki csigolyák kímélésével, amitől legtöbben csak az iskolai tapasztalatok miatt irtóznak. Jógán egyszerűen más a technika. Semmi lendítés, és ugrabugra, meg “megmutatom és 5 perc múlva osztályzás”… Csak szeretettel.

A Tanárom szerint vezető beosztásúak sokkal könnyebben állnak fejen, de bárki megtanulja, óriásit lép előre az életében, hiszen a fejenállás gyakorlásával a félelem legyőzésének egy új szintjére érünk. A megalapozottság, megállapodottság egy magasabb szintje fog megnyilvánulni. 

 

 

„Ki naponta három órát áll a fején, képes lesz meghódítani az időt.”

Jóga Tattva Upanisad