Óratípusok

Az alábbiakban minden fontos információt megtalálsz

– az első óráról (szükséges holmi, öltözék, praktikus tanácsok),

– az óratípusokról és jógastílusokról.

A jógagyakorlást nehéz szintekben felfogni, inkább a célt jó meghatározni. Az alábbi ismertető igyekszik a csoportos óra stílusát leírni. Ha nagyon új neked a jóga, első jógaórád előtt kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, hogy egyeztessük, mire van szükséged. (06703380787)

Lehetőséged van arra, is, hogy adottságaidat vagy igényeidet személyesen egyeztessük, választhatod az egyéni órát, konzultációt.

Az órák felnőtteknek (ill. kb. középiskolás kortól) szólnak, 8 év alatti gyermeket kérlek ne hozz magaddal megfigyelőként sem, hogy minden résztvevő magára tudjon figyelni!

 

Tudnivalók:

Érkezés kb. 5-10 perccel korábban lehetségesA szabályos parkolásra figyelj kérlek, köszönöm!

Mozgást nem akadályozó ruhát válassz, hogy ne gyűrődjön alád, ne akadj bele. Átöltözésre is van lehetőség. Jógázni mezítláb szoktunk (padlófűtés van), de rád bízom, ha zokniban szeretnél.

Jógamatracot szívesen adok. Javaslom majd a sajátot, ami a te igényeidnek megfelel és szereted, ha úgy kényelmes, a házban is hagyhatod (ne polifoam, mert csúszik, zörög és pöndörödik!). Minden egyéb eszköz itt van.

Az órák bevezetéssel indulnak, és relaxációval záródnak. Ha esetleg hamarabb el kell menned, azt bármikor, de a relaxáció előtt tedd kérlek!

Óratípusok, jógatípusok

Jó tudni!

Sokan kérdezik, hatha jógát oktatok-e.

Bármelyiket tanítjuk, az alapja HaTha jóga. A “Ha” a Nap, a “Tha” a Hold. A jóga kifejezés a judzs (iga, leigázás) szótőből ered, másik jelentése egyesítés, összekapcsolás. A jógában mindig valami alacsonyabb rendűt (test, elme) szeretnénk valami magasabb rendűhöz (lélek) kapcsolni. A jóga az élet minden színterére kiterjedő önfejlesztő rendszer, de egy csoportos órának nem célja a teljes rendszer ismertetése, ha ezt szeretnéd, keress! Amikor mozgással kezdjük a jógázást, és nem pl. filozófiával, akkor elsőként a testet és a légzést vesszük célba, ami “mellékhatásként” számtalan egészségügyi előnnyel bír. Egy csoportos órának a közös gyakorlás húzóereje a lényeg.

Stílusa a fizikai gyakorlásnak attól lesz, ha mondjuk egy neves művelőjéhez kötődik (pl. Iyengar), vagy egyéb jellemzőjét, rendszerbe foglalását, specifikusságát emelik ki (pl. FLOW, Yin, Power, ashtanga vinyasa stb.).

Mikor a jógából egy speciális terápiás céllal emelnek ki és hangsúlyoznak részeket, új, modern jógatípusok keletkeznek, melyek közül a gerincjóga a legismertebb, legnépszerűbb.

Az alapokat érdemes jól megtanulni. Válassz olyan oktatót, aki szívedhez közel áll, és el tud igazítani a jóga világában! 

Az Indiam jógaóráknak én választottam ezt a nevet, hogy kifejezze a szabadságot, amiben tudásom, jártasságom a jógastílusokat tisztelve szolgálja a tanítást.

Ismerd meg óráimat, próbálj ki több órát!

Lehetőség van egyéni jógaórára és csoportos órára.

Az egyéni jógaóra (max. 3 db) 50 perces, egyéni testi és mentális igények szerint vezetett jógaóra.

A csoportos óra 60-75 perces gyakorlás, rövid ráhangolódással, vezetett gyakorlással, és a végén levezetéssel, relaxációval (kb. 15 perc).

Gerincjóga speciális igényekkel – vagy senior jóga

Jelenleg csak egyéni órában elérhető, mivel az előrehaladott gerincproblémások és a jóga egyedi találkozásáról van szó. Ha szeretnéd mindenképp jelezd, miben tudok neked segíteni.

szfinx gerinc2

Vannak, akik csak bizonyos irányokba mozoghatnak, illetve nagyon oda kell figyelni a gerincükre, mert épp aktív a gerincsérvük. Ilyenkor a jógát gerinctorna elemekkel, nyújtásokkal(pl. Mc Kenzie) és ún. sarva hitta(mindenkinek hasznos alapvető tartások) jóga elemekkel érdemes kezdeni. Jó választás lehet idős korban is. 

A jóga célja ily módon a háti panaszok enyhítése, a gerinc problémás részeinek kímélete, a test felkészítése a további jógagyakorlatokra, jógagyakorlatok komolyabb csavarások, hajlások stb. nélkül.  

 

Csoportos órák

Teljesen kezdőként ajánlom:

Gerincjóga

Női jóga

Klasszikus hatha jóga/ Indiam I.

 

Ismerkedés után ajánlom:

Dinamikus jóga

Kundalini jóga

Jóga FLOW

Yin jóga

Relaxáció/Jóga nidra

 

ÓRAISMERTETŐK

Gerincjóga – normál – a hát karbantartásához

chatur gerinc

Azoknak, akik a jógát “könnyed” mozgásnak vagy nyújtásnak könyvelték el, vagy elsősorban a hátuk miatt jógáznának.

A gerincjóga célja a fizikai jó közérzet, a háti panaszok megszüntetése, a testtartás korrigálása, a helyes légzés elsajátítása.

Ajánlott: merev hátizomzat, fájó nyak, derék, migrénes fájdalmak, vagy csípő problémák esetén, továbbá bármilyen sport okozta stressz levezetésére, a test átmozgatására, nyújtására. Porckorongsérv meglétét kérlek mindenképp jelezd! (fontos, lásd feljebb)

Jótékony hatásai: rugalmas gerinc, a hát élethosszig tartó egészségének megőrzése, agyi működés aktiválása, stresszmentesség, vérnyomás harmonizálása, csípő mozgások javulása, krónikus fejfájás enyhülése

jógikus cél: energiagyűjtés, testtudat erősítése, koncentráció javítása

Az órákat relaxációval zárjuk.

Tipp: a jógát ne könyveld el magadban a gerincjóga alapján, de ezt válaszd, ha taszítanak a jóga formaságai!

Női jóga (ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran róla)

jennifer-aniston-yogaaroma

A női jóga alkalmakon kiemelten a női szervek egészségéért dolgozunk, feltárjuk annak energetikai és érzelmi hátterét.

Jógagyakorlatokkal ismerkedünk, melyek energetizálják a medencét, mobilizálják a csípőt, megerősítik a gát, a medence és a has területét, az intim zónát, a mély izmokat, gondoskodnak a fájdalommentes menstruációról. Kiemelt részek a hormonok és a hormontermelő szervek. 

Ezeket az alkalmakat kiemelten ajánlom azon hölgyeknek, akik lágyabb énjüket domborítanák ki, úgy érzik, olyan életszakaszban vannak, amikor a női oldaluk támogatást és erősítést kíván. 

Az órán foglalkozhatunk női mentális témákkal, szépítő, és a belső szépséget támogató, szívnyitó gyakorlatokkal, és finomabb szinteken működő gyógymódokkal.

Ajánlom mindenkinek, és főleg azoknak, akik babát szeretnének, még szoptatnak, változókorban vannak, pms-el küzdenek stb. 

Indiam jóga I. (75′) klasszikus ászanák és sok más stresszoldó gyakorlat

twisted-triangle

Ha szeretnél továbblépni a gerincjógából, vagy nincs mozgásproblémád, egyszerűen jógázni szeretnél.

Ez a jóga óra szuper méregtelenítő és erősítő, ahol lehetőség van az ászanák részletesebb bemutatására és a korrekcióra. Már nagyobb mozgástartományt igényel, mint a gerincjóga, de kiválóan alkalmas kezdő jógagyakorlóknak, akik szeretnének rugalmasabbakká, erősebbé válni és javítani koncentrációs képességükön, valamint többet megtudni a jóga testre és elmére gyakorolt hatásáról. Ezen az órán több metódus szerint is dolgozhatunk. Sorba rendezett, kitartott ászanákkal, kriyákkal, légzéstechnikákkal, rávezető, fejlesztő gyakorlatokkal, mantrákkal gyógyulunk, töltődünk.

Általában a bemelegítést kis izületi mozgások után Napüdvözletekkel folytatjuk, az órákon a mindennapi jóga pózokat bevezetjük, gyakoroljuk, tökéletesítjük, melyek az otthoni gyakorláshoz is hasznosak. 

Külön elnevezést kapott, mert kötött stílus nélkül, inkább a jelenlévőkhöz igazítom és igyekszem változatossá tenni.

Az órákat relaxációval zárjuk.

YIN jóga 75′ (ha épp nincs az órarendben, érdeklődj)

Az óra egyik fele az aktivitásé (Yang), a másik felében pedig hosszabban kitartott pózok a meridiánok mentén (Yin) .  A klasszikus jóga előnyei mellett a hagyományos kínai gyógyászat által meghatározott meridiánpárokban folyó energia áramlásának segítése a cél, amivel belső szerveidet megtáplálod, és amitől jobban, felszabadultabban fogod érezni magad.

 

∞ RELAXÁCIÓ/ JÓGA NIDRA 60′

Ezen az órán egy kis ráhangolódás, stresszoldás után csak relaxálunk. Vezetett relax, jóga nidra, hangtálak, témák, vezetett vizualizációs gyakorlatok várnak.

 

Már túl vagy egy kis alapozáson, pár jógaórán? Kipróbálnál még valamit, szeretnél tovább fejlődni?

Görgess lejjebb!

 

Intenzív gyakorlás 

Dinamikus jógaAshtanga alapokra épülő gyakorlás

 sárkány

Az ashtanga vinyasa jóga sorozatokra épülő szuper méregtelenítő és erősítő óra. Azoknak a jógagyakorlóknak, akik szeretnének megizzadni, rugalmasabbá, erősebbé válni és javítani koncentrációs képességükön, és szeretnék teljesen megtisztítani a testet. Egy Indiam I.-hez képest fizikailag aktívabb. Lassú mozgássorok és dinamikus izomerősítés váltja egymást a végén levezetéssel, nyújtással.

Ajánlom azoknak, akik az aerobic, fitness világából érkeztek. Jógagyakorlóknak, akik már egy ideje gyakorolnak, vagy bevezetést kaptak tőlem és szeretnének erősödni, kipróbálni mást is.

Az órát itt is relaxációval zárjuk.

 

∞ Kundalini jóga 60′-75′

(ha épp nincs az órarendben, érdeklődj bátran róla)

Az egyik legősibb jógatípus. A Kundalini jóga nagyon nagyon nagyon távol áll attól a transz állapotba ejtő technikától, amitől sokan félnek. Nem értelmezhető anélkül a csodálatos szikh hagyomány nélkül, aminek alapja, hogy az embernek igenis szüksége van egy határozott belső tengelyre, hogy az állóképessége, a munka és a közösségi lét támasztja meg az embert. Az emberi individum, nemesség alapvető értékek az életben, bár az élet nem ér véget a személyiség csiszolásával, természetesen lelekközpontú maga a gyakorlás is, amivel nem csak a fizikai testre hathatunk, hanem a finomtestekre is. Egy szikh tradíció, ahol minden nő hercegnő, és minden férfi oroszlán.

Itt többnyire nem ászanákkal (kitartott pózok), hanem időre végzett kriyákkal (befejezett mozgássorok) dolgozunk. Jellemző a kundalini energiát emelő tűzlégzés használata. A mantrákat nem csak elkülönítve, hanem mozdulatokba építve gyakorlunk. A finomtesttel dolgozunk. Remek tanítás a nőies és férfias erőről és szakralitásról. Mindenkinek kiemelten ajánlom, akinek az önbizalmával, szilárd belső tengelyével, önképviseletével, határai kijelölésével van dolga. Kulcsszavak: blokkoldás, lelkierő, kitartás, “átmenni rajta”. Az önérzettől a szívig.

Az óra felépítése általában: nyitó mantrák – kriyasor – relaxáció – mantrameditáció- záró mantra

 

Próbáld ki, és vagy beleszeretsz, vagy nem. 🙂

 

∞ Jóga FLOW – Vinyasa FLOW – dinamikusan áramló jóga 

(ha épp nincs az órarendben, érdeklődj róla)

1

Akkor ajánlom, ha már gyakoroltad a fontosabb ászanákat.

A jóga FLOW dinamikus gyakorlás, a nyugodt légzés ritmusára épülő gyakorlatsor. Vinyasa annyit jelent mint tudatosan egymás után rendezni. Az ászanákat nem egyesével, egymástól elkülönítve gyakoroljuk, hanem sorozatokba rendezve, egy folyamat részeként, visszatérő elemekkel. Ez nem jelenti azt, hogy a flow gyakorlásban nincs megállás. Általában váltogatjuk a folyamatos, áramló mozdulatsorokat a pózok kitartásával, így a gyakorlás dinamikusabb és lágyabb is egyszerre.

Gyakorlatsor, mozdulatsorok, amik a résztvevőket figyelembe véve, a kezdőktől a haladókig mindenkinek tartogatnak valamit. Az órák gyakran egy izgalmas témára épülnek, pl. csakrák, elemek, érzelmek, csúcs póz.

„Az egyetlen állandó dolog a változás.”

A flow stílusú gyakorlások arra tanítanak, hogy az életedben lévő dolgokat és eseményeket összefüggéseikben, egy folyamat részeként lásd, tudj elfogadni és elengedni egyaránt.

Különösen jó azoknak, akik “pörgősnek” vélik magukat, és a folyamatos mozgásban lelnek nyugalomra.

Az órákat relaxációval zárjuk.

 

∞ AERIAL JÓGA (légjóga, antigravity), AERIAL tréning

A lebegő jógához használt textilt hammocknak hívjuk, ez egy teherbíró anyag.
A hammockot nyújtáshoz, lazításhoz, erősítéshez, relaxációhoz használjuk.
 
👍Az antigravity előnyei:
– a mozgás során tehermentesít ízületeket
– fordított testhelyzetekben javítja a vérkeringést, aktiválja a mirigyeket
– fejleszti a mozgáskoordinációt, összehangolja a két agyfélteke működését
– látványos dolgokhoz hozzásegítve sikerélményt okoz
– folyamatos core edzést jelent, erősíti az izomzatot
– összehangolja az izomzatot, hogy elbírjuk saját magunkat
 

 

∞ Kismama jóga 60′-75′

Jelenleg kismamajóga és szüléstámogató tematikus 10 alkalmas foglalkozássoraim negyedévente indulnak. A testmozgás mellett sok támogatás vár! A jógát testi-lelki megerősítés, fitoterápia kíséri.
Kiegészítő témák:
Ellazulás relaxációban
Légzéstípusok a várandósság és a vajúdás során
Várandósság könnyítése természetes gyógymódokkal, kismamák és illóolajok
Hangtálas relaxáció választhatóan függőágyban
Szüléstámogatás természetesen, a dúla szerepe
A medencefenék megerősítése, tornája
Vezetett meditáció – Kapcsolatfelvétel a babával
Félelmeink, megerősítések, Önbizalom erősítés
Illóolajok, természetes gyógymódok babáknak

 

 Életképek, események

Bindusar Yoga School TTC – életképek HaTha jóga oktatóképzésünkről (fotók: Bindusar Yoga)

Életképek az INdIAM Yoga jógaiskola életéből

Menjünk a szabadba! Napüdvözlet 2014 és tovább

Bakos Attila előadások Baján: Tanítás az énen túl, 2012. március (fotók: Kovács Gábor Fénygépész)

Bakos Attila előadások Baján: Karma jóga, 2013. április

Bakos Attila előadások Baján: Csakratan a gyakorlatban, 2014. október