A Bach-virágesszenciák a gyakorlatban

 
Az eszenciák használata – gyakori kérdések

Mi történik a Bach esszenciák kiválasztásakor?
A Bach-módszer alkalmazásakor érzelmi állapotokkal és személyiségproblémákkal foglalkozunk. Az eszenciák kiválasztása azon alapszik, hogyan érezzük magunkat jelenleg. Nem biztos, hogy a típusesszencia, amely személyiségünk alapját leginkább tükrözi, a kiválasztott eszenciák között kell legyen. A kérdések fontosak a segítőnek, hogy megismerje a hozzá forduló személyiségét, képes megtalálni a megfelelő eszenciát számára. Ebben segítenek a virágok képei is. A kép a lélek nyelve, vagyis a kártyák a virágok képeivel szintén hordozzák azt az érzelmi jelentéstartalmat, melyre kiválasztáskor bensőnkből a hasonlóság és vonzás elvén ráhangolódunk.

A folyamat

Az eszenciákat számozással látták el, de ez nem azt jelenti, hogy meghatározott sorrendjük, vagy prioritásuk lenne. A kezelés elején szinte biztos, hogy pillanatnyi problémánk kerül előtérbe, ezután lehetséges más, mélyebb negatív érzelmeket azonosítani és tudatosítani, kezelni.

Képzeljük el például, hogy valaki munkanélküli, emiatt rosszul érzi magát. Az első lépés talán a molyhos napvirág, mely enyhíti az illető azon félelmét, hogy többé nem talál munkát, de az is lehet, hogy még bűntudata van, mert magát okolja munkája elvesztéséért, amit az erdei fenyő eszencia segíthet elengedni. A rozsnokra akkor lehet szüksége, ha valójában a helyes életpálya kiválasztásában bizonytalan, és nem is tudja melyik utat válassza. A végső megoldás pedig lehet, hogy a vörösfenyő eszenciája lesz, amely segít a saját tehetségét felismerni. Mindezek mellé biztosan szóba jöhet kiegészítésképpen a rózsa, mint a kedv virága, a tölgy a kitartást erősítendő, vagy a dió az új kezdet támogatását illetően.

Fontos tudnunk, hogy az eszenciák nem negatív érzelmeink vagy tulajdonságaink ellen fognak hatni, hanem a kineziológia elvéhez hasonlóan ugyanannak az érzelemnek negatív rezgéstartományából segítenek átkerülni a pozitív tartományába. Így jelentheti a megtisztulás vágya a kényszeres rendszeretet vagy elkülönülő tisztaságmánia helyett a megnyugtató rendet körülöttünk és magunkban, vagy a tekintély igénye a helyén lévő vezetőt a diktátor helyett. Az eszenciák magas rezgése emeli a mi rezgésszintünket is.

Mi fog történni velem?

A fentekből látszik, hogy nem foglalkozhatunk túl korán túl sok mindennel. Egy keverékbe pont ezért nem szoktunk 5-6 eszenciánál több félét tenni, de előfordulhat, hogy valakinek ez már túl sok. Nagyon ritkán előfordulhatnak enyhe testi tünetek a gyógyírok szedésekor (pl. bőrpír). Ez lehet a folyamat része, vagy annak a jele, hogy túl sok az információ. Egyébiránt a cseppek teljesen biztonságosak. Ha a világon semmit sem tapasztalunk, valószínűleg nem sikerült azokat a helyzetnek megfelelően kiválasztani.

Az eszenciák gyerekeknek is biztonsággal adhatóak, de egész picikéken kívül nekik se adjuk tudtukon kívül. Dr. Bach eredetileg brandyt használt a személyes keverékek összeállításához, de a víz is tökéletes, így nem kell aggódnunk az alkohol miatt. Kismamák is szedhetik, szülésnél óriási segítség lehet.

Előfordulhat, hogy élénkebben álmodunk, ez is a folyamat része.

Az eszenciák használata

Akut helyzetekben, pl. Elsősegélycsepp mint gyorssegély használatakor a hatás azonnal megmutatkozik, egyéb terápiás céllal 3 hétig javallott az adott gyógyírt használni. Az adagolásban eltérnek a vélemények, (1-4 csepp naponta 2-3-szor), ami sokaknak meglepő és elbizonytalanító lehet. Mivel a terápia nem vegyszereken, hanem információn és rezgésen alapszik, a cseppszám emelése nem befolyásolja túlzottan a hatást. Hagyatkozhatunk szervezetünk igényeire.

Más gyógymódokkal való kompatibilitás

A gyógyírok bármilyen kiegészítő, vagy konvenciális gyógymód mellett használhatók, kivéve, ha szakemberrel már lelki szinten ható homeopátiás kezelést folytatunk, ún. alkati szereket szedünk.

Tanácsadással, eszenciákkal és személyes keverékkel kapcsolatban hívj bizalommal:

Boltos Emőke – Bach-virágesszenciák szakértője

0670-338-07-87