A jóga mint életstílus

'A jóga nem sport, a jóga az élet'

Biztosan ismerős, hogy a  HaTha jógában ászanákat, tisztító technikákat, pránajámát és relaxációt gyakorlunk a test alakítása, az egészség helyreállítása vagy fenntartása érdekében.

A jóga viszont nem modern mozgásformaként vagy stresszmentesítő eszköz gyanánt keletkezett. A jóga eredetileg az ősi indiai bölcsesség tárháza és iskolája, melynek fő célja a gyakorlót elvezetni az önismeret és az önmegvalósítás egy mélyebb szintjére.

A jóga az elmélet gyakorlata, tapasztalati út, amely mint sok tudomány, az eszköztárát, a fogalomrendszerét tekintve kíván és kér egy kezdeti elfogadást és bizalmat. Az önismereti eszközök és a világnézeti fogalmak átadásával lehetővé teszi az önmegfigyelést és a tapasztalást.

"Mellékhatásként" pedig számtalan dologgal szolgálja a modern, útkereső vagy környezettudatos embert.

Nem mindenkit érdekel a megvilágosodás, de mindenki szeretne egészséges lenni!

Bejegyzéseimben ezekről olvashatsz.

Állítsuk fejre 2019-et – a fejenállás többé nem félelmetes

Az életkor előrehaladtával minél több fordított pózt javallott végezni, hiszen mirigyeink stimulálása nem csak az alapvető irányítási funkciókat, de a folyamatos regenerációt is támogatja.

A fejenállás egyike azoknak a gyakorlatoknak, amelyek a legjótékonyabb hatással vannak ránk, hiszen olyan, mintha az agyalapi mirigy és a tobozmirigy belső masszázst kapna. Ha a gravitáció fordítottan hat, akkor a szív végre megpihenhet, felélénkül a vérkeringés, és a hát alsó része mentesül a terhelés alól. Fordított testhelyzetben légzésünk automatikusan mélyebb lesz, s így több oxigéndús, friss vér kerül az agyba. Bármilyen, kezdetben érzett légzési nehézség hamar megszűnik.

A Sirsasana-t (fejállás) és a Sarvangasana-t (vállállás) számtalan jótékony hatása miatt az ászanák királyának és királynőjének tartják. A fejállás fejleszti cselekvőképességünket (erősíti a tűz elemet), és növeli a kreativitásunkat (levegő elem). A vállállás segít a megnyugvásban (víz elem), és hogy két lábbal álljunk a földön (föld elem). A fejállás éberré tesz, míg a vállállás megnyugtat és befogadóvá tesz.

Ha eddig kerülted ezeket a testhelyzeteket, mert féltél tőlük, akkor várlak szeretettel!

A fejenállás valójában nem a fejen állás, hanem alkartámaszos póz a nyaki csigolyák kímélésével, amitől legtöbben csak az iskolai tapasztalatok miatt irtóznak. Jógán egyszerűen más a technika. Semmi lendítés, és ugrabugra, meg “megmutatom és 5 perc múlva osztályzás”… Csak szeretettel.

A Tanárom szerint vezető beosztásúak sokkal könnyebben állnak fejen, de bárki megtanulja, óriásit lép előre az életében, hiszen a fejenállás gyakorlásával a félelem legyőzésének egy új szintjére érünk. A megalapozottság, megállapodottság egy magasabb szintje fog megnyilvánulni. 

 

 

„Ki naponta három órát áll a fején, képes lesz meghódítani az időt.”

Jóga Tattva Upanisad

Jóga az évkörön – novemberben

Szeretek az Évkörrel jógázni, még inkább, mert Ti is szeretitek, mikor magatokra találtok benne aznap. Most Ádvent küszöbén, utolsó napunkat, óráinkat töltjük skorpió havában.

Skorpióban vagyunk avagy nem fázol ott az árnyékban?

Ilyenkor van az, hogy néha akkor is fázunk, ha 25 fok van a lakásban. Figyeltem, többen jöttek derekat gyógyítani jógára, vagy nem jöttek, mert felfáztak. Álmatlanok is voltunk, de nem csak az időjárás miatt. Az egyéni gyógyításokban pedig volt egy kulcsszó, az erő. 

A skorpióról azt mondjuk sérült Mars, sérült erő, és mélység. Részek, amiket pakolgatunk az altudatba, ahol még nem hisszük, hogy szeretet van, ott várja, hogy gyógyulhasson, ha kell. Minden, ami sötétben van. A dolgok visszája. Skorpiós testrészeink is lent vannak, a vastag-és végbél, genitáliák, ágyéki gerinc.

Felfényesítésükhöz nincs is jobb időminőség erre, mint egy álmatlan éjszakán mélyre nézni, egy relaxban, ha kell, kísérővel menni. Fontos, hogy ne csak nézegessük, és a befele fordulásból, ne önmarcangolás, szenvedés legyen, hanem optimizmus és helyreállt egység. 

A skorpió transzformáló erő, minden dolgot használni tud, amit elleshet az évkörön a 12 minőség képviselőitől.

 1. A kostól, hogy nekimenni a dolgoknak és harcolni jó, és csak a félelem manipulál
 2. A bikától, hogy minden szép, és néha megtartani is lehet, nem csak elveszejteni
 3. Az ikrektől, hogy mozogni jó, mert visszahoz a jelenbe, és néha csak egyszerűen ‘ne menj bele…’
 4. A ráktól, hogy sírni jó, mert felszabadít, de átölelni még jobb
 5. Az oroszlántól, hogy aztaa, minden jár és a belső Nap ragyogjon
 6. A szűztől, hogy takarítsunk és fókuszáljunk
 7. A mérlegtől, hogy a szerelem és harmónia létezik
 8. A nyilastól, hogy hinni, hinni kell
 9. A baktól, hogy jó érzés valakin megtörni
 10. A vízöntőtől, hogy a dolgokat néha egy vállrándítással kell elengedni
 11. A halaktól, hogy a szeretet létezik, és az angyalok és tündérek is léteznek, nem csak a mocsárszörnyek 🙂

Remélem senki sem depresszióval, hanem jógával és jó kis átalakítással zárja a zodiákus idejét, és megint ügyesebben kalauzoljunk magunkat olyan skorpiós bölcsességekkel, hogy “Minden személyes veszteség transzformációs nyereség”, vagy hogy “Az ördög kiűzéséhez először felfestjük őt a falra*.

(*Bert Hellinger)

Innentől még inkább higgyük, hogy születik a fény, és minden fény.